Home > Isoleer je woning op een milieuvriendelijke manier

Isoleer je woning op een milieuvriendelijke manier

Geschreven op 23 februari 2023 om 07:40 door Mario De Wilde

Alle Belgen kijken meer en meer naar duurzaamheid. Dat bewijst zich in de talloze initiatieven die de afgelopen jaren zijn genomen. Kortetermijnacties zijn een mooi begin in onze reis naar een milieubewustere levenswijze. Maar ook op lange termijn kunnen we slim en duurzaam ondernemen. Zo helpen we niet alleen de gezondheid van de planeet, maar ook onze portefeuille. Want duurzaam ondernemen in de bouw betekent ook kosten besparen in de toekomst. Dat bewijzen de isolerende materialen PVC en hout.
Wat is PVC en waarom is het duurzaam?
Pvc is gemaakt van een thermoplastisch polymeer (polyvinylchloride). De bouwsector zet dit materiaal graag in omwille van drie belangrijke redenen. Ten eerste heeft PVC een hoge isolatiewaarde. Een ruimte die hiermee geïsoleerd is, blijft dus gemakkelijk koel in de zomer en warm in de winter. Pvc ramen en deuren bestaan namelijk meestal uit een multi-kamersysteem. In dit type systeem zijn er verschillende holtes of ‘kamers’ in het profiel van de deur of het raam. Die zijn luchtdicht en zorgen op hun beurt voor betere thermische isolatie en geluidsisolatie. Die profielen en hun ‘kamers’ kunnen op maat gemaakt worden. Daardoor kunnen ze aangepast worden aan de persoonlijke stijl van de ruimte waarin ze geïnstalleerd worden

De tweede motivatie voor deze ramen te kopen zijn de lage onderhoudsvereisten die het vereist. Het rot namelijk niet, corrodeert niet (zo noemen we het natuurlijk proces van afslijting) en verkleurt niet. Om de zoveel tijd is het wel verstandig om eens op te poetsen. Dat kan op een simpele manier met een vochtig doekje en een zacht reinigingsmiddel.

De laatste reden waarom zowel vakkundigen als klanten naar PVC neigen, is omdat het een duurzaam materiaal is. Het heeft namelijk een lange levensduur. Omdat het ook isolerend werkt kan het eventueel bijdragen aan energiebesparing, wat op zijn beurt fijn is voor de portefeuille. 

En hout dan?

Hout schenkt ons isolatie en een warm gevoel recht van de natuur. Het wordt vaak gebruikt voor vloeren, meubels, trappen en deuren. Meestal ligt de basis van de keuze voor hout in de schoonheid er van. De warme uitstraling is tijdloos en komt in schijnbaar elke interieurstijl terug. Daarnaast werkt het van nature goed als isolerend middel en ligt het isolerend vermogen veel hoger dan dat van steen of staal bijvoorbeeld. 

Bovendien is het ook een duurzaam materiaal. De voorwaarde hiervoor is wel dat het goed wordt onderhouden. Als laatste is hout een hernieuwbare bron dat gerecycleerd en afgebroken kan worden zonder dat het milieu daar schade van ondervindt.

PVC of hout?

Beide materialen kunnen worden gebruikt voor productie en zijn isolerend. Meestal wordt PVC ingezet voor de gebruiksvriendelijkheid, denk aan ramen en deuren van appartementsgebouwen of een annex. Voor een intiemere sfeer in huis zijn er dan houten deuren die geluidsisolerend werken tussen ruimtes. Maar uiteindelijk houd je best rekening met je persoonlijke voorkeur en je budget. Bij beide materialen is er eigenlijk geen foute keuze.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.