Home > Iraanse cartoonisten aan de top in Euro-kartoenale Kruishoutem

Iraanse cartoonisten aan de top in Euro-kartoenale Kruishoutem

Geschreven op 9 april 2023 om 07:53 door Mario De Wilde

De grote winnaar van de Euro-kartoenale Kruishoutem is Shahrokh Heidari Sorjani. Sorjani is een Iraanse cartoonist die reeds enkele jaren in het Franse Reims woont. En hij is niet de enige Iraniër die dit jaar in de prijzen valt op de 24 editie van de tweejaarlijkse cartoonwedstrijd. Javad Takjoo werd immers tweede en er was nog een eervolle vermelding voor Jamal Rahmati. De derde plaats ging naar Luka Lagator uit Montenegro. Het thema dit jaar was ‘De Toekomst van Mobiliteit: Onderweg naar Cartopia’. De winnaars kwamen zaterdag zelf hun prijs in ontvangst nemen tijdens de feestelijke prijsuitreiking in Kruisem.

Cartoons uit 83 landen en de 5 continenten met Iran en Turkije voorop

Traditioneel kregen de organisatoren opnieuw cartoons van alle uithoeken van de wereld toegestuurd. 543 cartoonisten, uit 83 landen en de 5 continenten, stuurden hun humoristische kijk op het thema ‘Toekomst van Mobiliteit: Onderweg naar Cartopia’ in. Voor het eerst waren er ook cartoons uit Guatemala, Zambia, Tunesië en Myanmar. Maar het zijn de grote cartoonlanden Iran en Turkije die de kroon spannen in het aantal deelnemers. Ook Oekraïne en Italië zijn goed vertegenwoordigd.

Gheysens: ‘Het is geen toeval dat de Iraanse cartoonisten in de prijzen vallen. Het is een echt cartoonland, met verschillende scholen en organisaties die zich met cartoons bezighouden. Op die manier creëer je een generatie cartoonisten waaruit automatisch enkele toppers groeien. Het was toch wel even spannend toen bleek dat – door de restricties in het land – de Iraanse cartoonisten moeite hadden de werken te uploaden via het elektronische deelnemersplatform. Met veel engelengeduld en via mail is het voor velen dan toch gelukt om alles tijdig in te sturen.’

Ook het aantal deelnemende Belgische cartoonisten is gestegen met een pak nieuwe namen van jonge cartoontekenaars. Dat stemt de organisatie hoopvol voor de toekomst.

‘Stefaan Provijn uit Sint-Martens-Latem had verschillende werken in de finale ronde van de jurybijeenkomst en werd dus terecht uitgeroepen tot Beste Belg. Het was echter een grote verrassing dat er ook nog een, voor ons onbekende, Kruisemnaar in de running was voor de prijzen. Pieter Lefevere kreeg een verdienstelijke eervolle vermelding.’, aldus de organisator.

De cartoon van Shahrokh Heidari Sorjani bleek dus het meest in de smaak te vallen. Hij wint hiermee 2100 Euro en een trofee. Hij was één van de enige die het thema ‘Future of Mobility’ in de waarzeggerij ging zoeken. De lijnen in de hand geven veelkleurige metrolijnen weer.

Ook waren er nog prijzen voor de Italiaan Alessandro Gatto (Beste inzending van de EU) en Muzafar Yulchiboev uit Oezbekistan wint de Prijs van het Europees Cartoon Centrum.

Bekroning voor Euro-kartoenale met 6 sterren

Deze editie van de Euro-kartoenale kreeg dit jaar de maximale en zeer uitzonderlijke score van 6 sterren van de Internationale Cartoonistenvereniging FECO. Hiermee bekroont de organisatie deze Belgische cartoonwedstrijd als één van de meest kwalitatieve ter wereld, waarbij de rechten van de deelnemers steeds voorop staat.

Tentoonstelling : De 130 beste cartoons

Een selectie van de beste 130 cartoons wordt nog tot en met 18 juni tentoongesteld in het Europees Cartoon Centrum van Kruishoutem. De tentoonstelling toont een diversiteit aan cartoons die tegelijk amusement brengt en stof tot nadenken geeft. Een éénvoudige grap wordt afgewisseld met prachtige kleurrijke cartoons. Alsof de mooie verpakking als een zacht deken de snoeiharde kritiek makkelijker verteerbaar maakt. Naast de werken uit de wedstrijd kan je ook enkele cartoons uit gastland Egypte bekijken.

Catalogus

Ook voor de 24 editie van de Euro-kartoenale wordt een prachtige cartoonboek uitgegeven met 100 van de beste werken. Deze catalogus is te verkrijgen aan de balie van het Europees Cartoon Centrum of in de webshop www.ecc-kruishoutem.be en kost 20 Euro.

Paasevent: Cartoons op het Plein op Paasmaandag

De winnaars van de Euro-kartoenale zullen samen met enkele Belgische tekenaars live tekenen op grote borden aan het plein voor het Europees Cartoon Centrum – René D’Hyvetterstraat 5c – 9770 Kruishoutem (Kruisem). Een unieke kans om de cartoonisten live aan het werk te zien.

De volledige lijst met winnaars

De internationale jury, onder leiding van de Italiaanse cartooniste Marilena Nardi, had de zeer moeilijke taak uit 1776 inzendingen een 150-tal cartoons te selecteren voor de tentoonstelling en de prijswinnaars aan te duiden. Na héél wat discussie werden de volgende prijzen toegekend:

Eerste prijs: Shahrokh Heidari Sorjani (Frankrijk)

Tweede prijs: Javad Takjoo (Iran)

Derde prijs: Luka Lagator (Montenegro)

Beste Inzending Europese Unie: Alessandro Gatto (Italië)

Beste Belgische Inzending: Stefaan Provijn (Sint-Martens Latem)

Prijs van het ECC: Muzafar Yulchiboev (Oezbekistan)

Verder kende de jury nog eervolle vermeldingen toe aan Jamal Rahmati uit Iran en Pieter Lefevere (Kruisem).

Praktische informatie

Tentoonstelling Europees Cartoon Centrum – René D’Huyvetterstraat 5c – 9770 Kruishoutem

Openingsuren tentoonstelling: tot en met 18 juni elke zondag van 10-12 en van 14-17u. Uitzonderlijk ook open op Paasmaandag: 14-17u.

Voor groepen vanaf 10 personen kan ook een bezoek georganiseerd worden op andere dagen. Meer info: info@ecc-kruishoutem.be

Paasevent Cartoons op het plein : Paasmaandag 15- 17u – Plein René D’huyvetterstraat Kruishoutem.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.