Home > Inwoners van Kortrijk kiezen zelf waar kunstwerken komen

Inwoners van Kortrijk kiezen zelf waar kunstwerken komen

Geschreven op 19 mei 2021 om 11:33 door Mario De Wilde

Begin december lanceerde Kortrijk de actie ‘Beeld in jouw buurt’. Voor maar liefst 27 sculpturen die vandaag in het Regionaal Erfgoeddepot Trezoor bewaard worden, werd een passende plek in de stad of deelgemeenten gezocht. Inwoners kregen de kans om mee te bepalen waar ze beeldhouwkunst in de publieke ruimte willen integreren. De actie liep tot en met zondag 14 februari en leverde maar liefst 40 aanvragen op voor 17 kunstwerken.

Kunst in de publieke ruimte
“We maken van kunst in de publieke ruimte een speerpunt en we zien dat het werkt. Zowel inwoners als bezoekers zijn verrast en verwonderd over de sculpturen in de stad, kijk maar naar de Zie Mie beeldjes van Mie Bogaerts! Ook de Vlaskapel vond zijn originele plek terug op de Vlasmarkt. Nu gaan we nog een stap verder door de Kortrijkzaan zélf de kans te geven om een kunstwerk uit ons erfgoeddepot Trezoor een verrassende plek in Kortrijk te geven. Maar liefst 29 unieke aanvragen, dat is een schot in de roos. Ook de locaties zullen voor verrassingen zorgen”, aldus Axel Ronse, schepen van cultuur
Schoolomgeving
Iedereen mocht voorstellen doen, op voorwaarde dat de sculpturen publiek en gratis toegankelijk zijn en op een veilige plaats staan. Het Guldensporencollege campus Kaai diende maar liefst 4 voorstellen in. Een van de 4 gekozen werken is “Le Conscient” van Octave Landuyt. Het is een monumentaal beeld in keramiek met een voorstelling van een hoofd rustend op twee handen. Het werk is gemonteerd op een marmeren sokkel. Het beeld mag niet buiten staan en krijgt nu de ideale en veilige locatie aan de voormalige inkom van het schoolgebouw aan de Diksmuidekaai. Zo zullen veel wandelaars langs de Leieboorden kunnen genieten van het kunstwerk.

“Een school is een leeromgeving maar ook een kleine samenleving. Wij willen onze leerlingen opleiden tot jongvolwassenen met een open kijk. Kunst kan hierin letterlijk en figuurlijk een mooie rol spelen. Kunst doet jongeren even stilstaan: verwonderd, vragend, kritisch, genietend… Kunst helpt ze naar de wereld te kijken met andere ogen. Welkom dus, Le Conscient”, vult Nicole Casteele, directeur aan.

Op de foto zie je van links naar rechts Gepantserd wezen (Gerard Holmens), Nepomucenus (vermoedelijk Koos Van der Kaaij) en De muze (Paul Van Rafelghem).

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.