Home > Inwoners van de Haan klinken op hun gerenoveerde gemeentehuis

Inwoners van de Haan klinken op hun gerenoveerde gemeentehuis

Geschreven op 8 september 2024 om 18:01 door Mario De Wilde

Op Open Monumentendag nodigde het gemeentebestuur van De Haan alle inwoners uit om samen te komen toosten op het gerenoveerde gemeentehuis. De uitgebreide restauratie nam meer dan twee jaar in beslag, maar was noodzakelijk vanwege vochtproblemen en betonrot. Het gebouw is nu bijna helemaal in zijn oorspronkelijke charme hersteld. De opendeurdag kon op een massale belangstelling rekenen.nWie langs de Leopoldlaan in De Haan wandelt, kan er niet naast kijken: het gemeentehuis blinkt weer in zijn vel. De voorbije 2,5 jaar onderging het gebouw, dat onderhevig was aan vocht en betonrot, een grondige restauratie.

Het dak werd vernieuwd en de gevels kregen een nieuwe pleister- en verflaag. Na grondig onderzoek door het Agentschap Onroerend Erfgoed werd gekozen voor een kleurenpalet van beige en groen. De originele bepleistering werd tijdens de restauratie in de jaren ’80 volledig verwijderd, wat het onderzoek uitdagend maakte. Maar tijdens de afbraakwerken voor de huidige restauratie kwam er achter een gedemonteerd balkon een lichtbeige, wit-gelige kleurspoor aan het licht. Deze kleur werd als hoofdkleur voor de gevels toegepast en gecombineerd met groen, een kleur die veel voorkomt in de Concessie en historisch dus best passend is.

Ook één van de meest opvallende kenmerken van het gebouw, de iconische Belvedèretoren, is in ere hersteld en prijkt opnieuw bovenop het gemeentehuis. Deze toren, een prachtig voorbeeld van de cottage-architectuur, is een van de grootste en meest opvallende belvedères langs de Vlaamse kust.nDe restauratie is nog niet volledig afgerond. Momenteel wordt nog de hand gelegd aan de galerij rondom het gebouw. Deze zal na de restauratie opengesteld worden voor het publiek. Het gemeentebestuur wil hier een tentoonstellingsruimte creëren.

Ook de directe omgeving rond het gebouw en de parking krijgen een grondige opknapbeurt. De ommuring is reeds hersteld en uitgebreid en momenteel wordt nog aan de groenzones en de parking achteraan gewerkt. Hier komt onder meer een nieuwe toegang voor personen met een handicap.

In tijden van klimaatverandering en stijgende energieprijzen was ook het energie-efficiënter maken van dit erfgoedgebouw een belangrijk aandachtspunt. Het dak is grondig geïsoleerd en de galerij is nu voorzien van dubbele beglazing. Er werden ook 3 regenwaterputten van elk 20 kubieke meter geïnstalleerd, waarmee regenwater wordt opgevangen voor het gebruik in de sanitaire voorzieningen en de besproeiing van de omliggende groenzones en straatbeplanting.

Reden genoeg dus om te vieren. Het gemeentebestuur nodigde daarom alle inwoners op 8 september, heel toepasselijk ook Open Monumentendag, uit om te toosten op deze renovatie. Ook de administrateur-generaal van het Agentschap Onroerend Erfgoed was aanwezig.

De deuren van het gebouw werden de hele voormiddag opengezet en dat bleek een groot succes. De grote massa bezoekers kon doorlopend een bezoek te brengen aan het gebouw en genieten van enkele verrassende muzikale acts en uiteraard ook een drankje

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.