Home > Investering van € 5.5 miljoen. Nieuwe Ravelingen in Knokke-Heist feestelijk geopend

Investering van € 5.5 miljoen. Nieuwe Ravelingen in Knokke-Heist feestelijk geopend

Geschreven op 25 oktober 2021 om 14:49 door Mario De Wilde

Op vrijdag 22 oktober 2021 om 17 uur werd de nieuwe Ravelingen in de Koudekerkestraat 33 in Heist officieel geopend door het gemeentebestuur. Vanaf 19 uur kregen ook 2 bestuursleden van elke plaatselijke jeugd-, sociaal-culturele, senioren- en carnavalvereniging de kans om in avant-première kennis te maken met de gloednieuwe culturele infrastructuur. Op zaterdagmorgen 23 oktober kon iedereen een kijkje nemen in het nieuwe complex en ‘s avonds vond een daverende openingsparty plaats met de Nederlandse band Daredevils en dj’s Wout & PJ en Bart-Jan Depraetere.

Duurzaam, geluidswerend en functioneel
In opdracht van het gemeentebestuur fungeerde het Autonoom Gemeentebedrijf voor Stadsontwikkeling (AGSO) als bouwheer voor dit project. Het ontwerp van het gebouw, geïnspireerd op een grote langwerpige grijze kei bedekt met mos, is van de hand van het ontwerpbureau B-architecten en gerealiseerd door het aannemersbedrijf Stadsbader. Het bedrijf EEG stond in voor de technieken. Hoewel er nog een aantal zaken in de eerstkomende weken verder afgewerkt moeten worden, is het nu al duidelijk dat de nieuwe infrastructuur uitblinkt op het vlak van duurzaamheid, geluidswerende isolatie en functionaliteit. Via de grote poort kunnen grote podium- en decoratie-elementen met zwaar vervoer geladen en gelost worden. Er is zowel binnen als buiten voldoende stroomvoorziening voor grote evenementen. Het groendak met een dikte van 60 cm beton biedt voldoende capaciteit en mogelijkheden om zware objecten op te hangen.

Repetitieruimten voor muziekgroepen
De voorbouw kan fungeren als chill-out voor de fuifzaal zodat het publiek over een grotere oppervlakte kan gespreid worden en drukpunten worden vermeden. Het ontwerpbureau B-architecten heeft ook opmerkelijk veel zichten en doorkijken voorzien wat het zien en gezien worden bevordert en leidt tot een verhoogde sociale controle. De vijf repetitieruimten voor muziekgroepjes op de 1ste verdieping zijn gemakkelijk toegankelijk en kunnen apart gebruikt en afgesloten worden van de rest van het gebouw. De gecentraliseerde stockageruimte en de ruime koelcellen zijn bijzonder gebruiksvriendelijk voor organisatoren, cateraars en toeleveringsbedrijven.

Culturele boost voor Heist
“Ik ben dan ook overtuigd dat deze investering van 5,5 miljoen euro het culturele gemeenschapsleven in Knokke-Heist en Heist in het bijzonder een niveau hoger zal tillen. Aan onze plaatselijke verenigingen en het team van het Cultuurcentrum Knokke-Heist om deze grote lege betonnen doos nieuw leven in te blazen en Heist een culturele boost te geven op deze prachtige historische site van het oude Koudekerke!” besloot burgemeester Piet De Groote zijn gelegenheidstoespraak.

Nieuwe Ravelingen heeft een ziel
“Deze Ravelingen heeft een ziel. Het is de beste samenvatting van verschillende inspraakmomenten met het eigen verenigingsleven en van goede voorbeelden die we in andere gemeentes gingen prospecteren” zei cultuurschepen Annie Vandenbussche in haar slottoespraak. “Deze Ravelingen zit zo slim in elkaar dat elke evenement- of fuiforganisator hier al fluitend zijn dromen waar kan maken. Alles staat klaar om mensen hier fantastische tijden te laten beleven. In deze nieuwe Ravelingen zullen nachten onvergetelijk worden en vriendschappen voor het leven beklonken worden. Hier zullen mensen en bedrijven het beste van zichzelf laten zien, zal muziek haren doen rechtstaan en lijven doen zweten. Dit wordt de plek waar het hart van een gemeenschap klopt. Ravelingen wordt het huis waar nieuwe tradities zullen ontstaan en bestaande tradities in ere zullen worden gehouden. Het wordt de plek waar de lamp brandt en waar de fanfare van honger en dorst graag zal passeren” aldus een enthousiaste schepen Annie Vandenbussche.

Ravelingen 1.0
Voor de eerste Ravelingen moeten we bijna 60 jaar terug in de tijd gaan toen de toenmalige directeur van Toerisme, Huib Gobert in 1962 in een verlaten hangar van Armand Everaert met een 25-tal cartoonisten de allereerste Cartoonale opstartte. Later verhuisde dit naar het leegstaande hotel Peter Pan op de Zeedijk. Heist had toen duidelijk nood aan een feestzaal voor de cartoonale in de zomer en voor de activiteiten van de plaatselijke verenigingen in de winter. Feestzaal Ravelingen was dan ook logischerwijze een programmapunt bij de verkiezingen van 1964. Uiteindelijk ging de nieuwe gemeenteraad van Heist akkoord voor de aankoop van het leegstaande atelier van ijzerhandel Everaert in de Kerkstraat om er een feestzaal te bouwen. Op 24 juni 1967 werd de eerste steen gelegd en op 9 februari 1968 werd de zaal Ravelingen in gebruik genomen.

Ravelingen 2.0
Twintig jaar later bleek dit feestzaaltje qua oppervlakte en technische accommodatie niet langer te voldoen aan de hedendaagse noden van onze fuivende jongeren. Onder impuls van de jonge ambitieuze schepen Maxim Willems werd in 1990 uiteindelijk besloten om Ravelingen 1.0 te slopen en op het Maes-en Boereboomplein naast het stadhuis een nieuwe Ravelingen uit de grond te stampen. De nieuwe infrastructuur van 400 m2 werd vanaf 1992 volop benut zowel voor seniorenkaartingen, carnavalfuiven als rockoptredens. Precies omdat Ravelingen 2.0 zodanig polyvalent geconcipieerd was, vormde deze veelzijdigheid dan ook de zwakke plek van dit sociaal-cultureel complex. Het gebouw had een beetje van alles maar niks volledig. Organisatoren kwamen bij de voorbereiding van hun activiteit vaak in elkaars vaarwater en voor grote events zoals carnaval bleek de oppervlakte te klein om een grote massa veilig uit de bol te laten gaan.

Zachte recreatie in Community House en harde in nieuwe Ravelingen
Vandaar dat er vanuit het beleid het idee groeide om een opsplitsing te maken tussen “zachte” en “harde” recreatie. Bij de opmaak van de plannen voor de bouw van een nieuw Community House op de markt van Heist, is dan ook een publieke ontmoetingsruimte van 400 m2 voorzien voor rustige, kleinschalige activiteiten zoals lezingen, denksporten en activiteiten voor senioren. Voor meer luidruchtige fuiven en andere activiteiten voor jongeren, zou er op een terrein van 2670 m2 een nieuwe evenementenhal naast het station van Heist opgetrokken worden.

Hoogspanningskabel en COVID-pandemie brachten timing in de war
Op basis van wat schetsen en een oplijsting van de technische voorwaarden opgemaakt door de dienst Cultuur werden in mei 2017 de gebruikers van Ravelingen tijdens een paar info-avonden bevraagd naar hun noden. In oktober 2017 was de definitieve versie van de projectdefinitie afgewerkt en kon het AGSO Knokke-Heist als bouwheer starten met de aanbestedings- en gunningsprocedure. Op 22 december 2017 dienden 4 kandidaten op basis van een Design & Build-formule hun aanvraag tot deelname aan de opdracht in. Op 13 juli 2018 kreeg het AGSO uiteindelijk 3 basisoffertes binnen en opteerde het gemeentebestuur op basis van het advies van de Beoordelingscommissie voor het ontwerp van de groep B-architects en Stadsbader/EEG. Op 6 januari 2020 startten de voorbereidende nutswerken maar kwam er al gauw letterlijk en figuurlijk een kink in de kabel toen Elia een hoogspanningsleiding moest verleggen. Alsof deze vertraging nog niet erg genoeg was, deed de COVID-pandemie zijn intrede in ons land met alle grote personeels- en leveringsproblemen tot gevolg. In plaats van voor de zomer 2021 is het dus na de zomer 2021 dat de nieuwe Ravelingen gebruiksklaar is.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.