Home > Intussen in Zwin Natuur Park (Knokke-Heist): kijk papa, een ooievaar in wel 25.000 blokjes

Intussen in Zwin Natuur Park (Knokke-Heist): kijk papa, een ooievaar in wel 25.000 blokjes

Geschreven op 1 juli 2023 om 10:00 door Mario De Wilde

Vanaf vandaag 1 juli tot en met 12 november pakt het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist uit met de tentoonstelling: ‘De Geheimen van het Zwin … in LEGO blokjes ’. Dirk Denoyelle en zijn ploeg Amazings bouwden speciaal voor deze expo meer dan 30 planten en dieren die typisch zijn voor het Zwin in LEGO blokjes. Niet alleen komen enkele uitzonderlijke Zwinbiotopen aan bod, ook hun typische bewoners staan in de kijker. De expo zoomt bewust in op minder bekende aspecten van de rijke fauna en flora van het Zwin. De aandacht gaat hierbij vooral naar wat we niet, of heel moeilijk, kunnen zien in het natuurpark, de geheimen achter de unieke fauna en flora. Het is de eerste keer dat een dergelijke tentoonstelling gemaakt wordt specifiek voor een natuurpark.

Typische Zwinbiotopen, dieren en planten
Centraal in de tentoonstelling staan de unieke Zwinbiotopen: het slik en het schor, de broedeilanden, de duinbosjes, de poelen… Ook hun typische bewoners staan in de kijker : de talrijke vogels, boomkikkers en bijzondere planten, zoals lamsoor. Het inhoudelijke is zeer belangrijk bij de expo. Bezoekers leren er heel wat nieuws bij over de fauna en flora van het Zwin, met steeds een humoristische kwinkslag. Dat een vos een alleseter is die geen mollen lust en een platte slijkgaper een schelpdier is dat de zeebodem afgraast. Hoe het lamsoor al dat zout verdraagt.

Bezoekers ontdekken er onder meer hoe de opvallende gele tenen van de kleine zilverreiger een hulpmiddel zijn om vissen dichterbij te lokken. Dat kikkers en zon niet goed samen gaan, maar boomkikkers desondanks toch uren kunnen zonnebaden dankzij hun speciale huid en dus geen zonnecrème nodig hebben. Een muizenoortje is dan weer iets anders dan wat het doet vermoeden, namelijk een slakje met een slakkenhuis als een torentje. Uiteraard ontbreekt ook de ooievaar niet. De bekende vogel krijgt een eerbetoon in de vorm van een zo goed als twee meter hoog exemplaar in LEGO blokjes, waar je veilig naast kan poseren.

100.000 LEGO blokjes
Dirk Denoyelle koestert sinds jaren een ongebreidelde passie voor LEGO en bouwt echte huzarenstukjes met de blokjes, steevast met een humoristische toets, vaak met schitterende anekdotes of weetjes erbij. De talrijke dieren en planten die hij voor de tentoonstelling in het Zwin bouwde, zijn dan ook stuk voor stuk indrukwekkende kunstwerkjes. Voor het bouwen van een zilverplevier waren maar liefst 8.000 LEGO blokjes nodig of 56 werkuren; voor een kokmeeuw 6.000 blokjes of 40 werkuren. De blikvanger is een reuze ooievaar, zowat dubbel zo groot als een echte, goed voor 25.000 LEGO blokjes of 100 uren werk. De creativiteit van Denoyelle geeft ook aanleiding tot het ontstaan van unieke taferelen zoals de voorstelling van de vos, samengesteld uit 8.000 blokjes en goed voor niet minder dan 82 werkuren.

Bij het bouwen van de dieren en planten ging een heel onderzoek vooraf. Het was een uitdaging, want zijn ervaring ligt vooral bij gebouwen, mozaïeken en hoofden. “Een vogel opbouwen uit LEGO is toch nog iets anders”, zegt Dirk Denoyelle. “Onderweg doken soms banale technische problemen op, die creatieve oplossingen vergden zoals bij een steltloper met zijn smalle pootjes. Dit zorgde voor een onstabiele LEGO constructie waarvoor een technische oplossing moest worden gezocht. Alles moest ook kloppen en educatief verantwoord zijn, zodat ook een bioloog of ornitholoog kan genieten van deze bijzondere expo.”

Workshops, lezing en zoektocht voor kinderen
Wie geïnspireerd is en graag zelf aan de slag gaat met de LEGO blokjes kan op zondagen in augustus deelnemen aan een workshop. Onder leiding van een ervaren blokjesbouwer leren deelnemers de kneepjes van het bouwen met LEGO blokjes. Inschrijven voor de workshop is nodig en kan via zwin.be.

Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen hun hart ophalen en elke dag op zoek gaan naar de Schat van Vlieg. Het thema dit jaar is ‘Voel jij wat ik voel?’ Verspreid in het park staan voeldozen met Zwindieren gebouwd in LEGO. Door te voelen proberen kinderen te weten te komen welke dieren dit zijn. Ze krijgen daarbij tips die hen interessante weetjes bijleren over deze dieren. De zoektocht loopt in samenwerking met de gemeente Knokke-Heist, is inbegrepen in de toegangsprijs tot het Zwin Natuur Park en de tentoonstelling, en is beschikbaar in 4 talen.

Op vrijdag 22 september om 19 uur is er “Denoyelles voor het Klimaat”. Dirk Denoyelle geeft er samen met zijn dochters Yanaika en Laura een boeiende lezing over de klimaatproblematiek, vanuit een positief perspectief. Yanaika is mede-auteur van de Klimaatschok (Econopolis), en Laura schreef het boek “Tiny Homes” over haar ecologisch geïnspireerde ervaringen in en wetenschappelijk onderzoek naar klein wonen. En Dirk maakte eerder al “Science en Stones”, een expo in LEGO blokjes, samen met Technopolis.

In de Zwinshop kunnen bezoekers terecht voor twee LEGO pakketten, een klein pakket en een groot.

Praktisch
Tentoonstelling: ‘De Geheimen van het Zwin … in LEGO® blokjes !’
Data: van zaterdag 1 juli tot en met zondag 12 november 2023
Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Léon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
Prijs: toegang tot het Zwin Natuur Park en de tentoonstelling: -6 jaar: gratis; van 6 t.e.m. 17 jaar: 6 euro; vanaf 18 jaar: 12 euro online (14 euro aan de kassa)

Workshops
Data: zondag 6, zondag 13, zondag 20 en zondag 27 augustus van 13.30 tot 15.30 uur of van 15.45 uur tot 17.45 uur. De workshop is inbegrepen in de toegangsprijs en is toegankelijk voor kinderen vanaf 7 jaar. Kinderen jonger dan 14 jaar moeten vergezeld zijn van een volwassene.
Plaats: Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Léon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
Prijs: deelname aan de workshop is inbegrepen in de toegangsprijs
Vooraf inschrijven is noodzakelijk via zwin.be

Lezing
Datum: vrijdag 22 september om 19 uur
Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Léon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
Prijs: 15 euro
Vooraf inschrijven via zwin.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.