Home > ‘Internetveiligheid: OK is niet altijd OK’: Brugge pakt uit met preventiecampagne

‘Internetveiligheid: OK is niet altijd OK’: Brugge pakt uit met preventiecampagne

Geschreven op 12 oktober 2022 om 14:14 door Mario De Wilde

Internetcriminelen proberen ons dagelijks op verschillende manieren te bestelen. Stad Brugge wil zijn inwoners daarvoor sensibiliseren met een nieuwe voorlichtingscampagne. Met een ludieke cartoon en bankkaartbeschermers wijzen ze op het belang van internetveiligheid en een alerte houding.

Smartphones, internet en computers zijn niet meer weg te denken uit ons leven. En doordat we ons op steeds meer online begeven is het voor internetcriminelen mogelijk om onze gegevens te achterhalen en te misbruiken. Wie even niet oplet heeft zo een foute link of bijlage geopend, een frauduleuze betaling uitgevoerd. Iedereen kan slachtoffer worden van cybercrime. En daar willen we de Bruggeling met deze lokale actie zeker attent op maken”, zegt schepen van Preventie Mathijs Goderis. “Het hoesje dat we uitdelen, beschermt jouw bankkaart tegen ongewenst contactloos betalen en uitlezen, dé nieuwe manier van zakkenrollen. Zakkenrollers lopen met een mobiele pinautomaat langs je heen en op die manier wordt er zo geld van je bankrekening afgeschreven indien je een bankkaart bij je hebt waarmee je contactloos kunt betalen.”

Maar je kunt wel maatregelen nemen om de kans daarop zo klein mogelijk te maken. Veiligheid begint natuurlijk bij jezelf! Cartoonist Tom Goovaerts bedacht voor Stad Brugge een cartoon om de Bruggeling daarop te wijzen. De Stad verspreidt deze cartoon naast sociale media ook via bankkaartbeschermers. “Sinds 1 juli 2022 moet een handelaar minstens één andere vorm van betalen dan cash geld voorzien. Digitaal betalen is dus het nieuwe normaal”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Bij online oplichting worden ook vaak betalingen of betalingsgegevens gevraagd. “Dat merken we ook bij de vele aangiftes in onze politiekantoren”, aldus korpschef Dirk Van Nuffel. “We wijzen dus op het belang van een alerte houding bij het delen van deze gegevens. Met deze sensibiliserende cartoon herinneren we bij elk gebruik van je bankkaart aan internetveiligheid.”

Surf naar www.safeonweb.be voor meer informatie over internetveiligheid en doe de phishingtest.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.