Home > Internationale Blue Flag wappert nu aan 27 kuststranden in onze provincie 

Internationale Blue Flag wappert nu aan 27 kuststranden in onze provincie 

Geschreven op 2 juli 2020 om 17:36 door Mario De Wilde

Goed nieuws voor alle badgasten aan zee: op 27 kuststranden werd vandaag de Blue Flag gehesen. Dit is een internationaal label voor stranden, zwemvijvers en jachthavens die uitblinken in kwaliteit en duurzaamheid. België was tot vandaag zowat het enige Europese land zonder Blue-Flag strand aan de kust. Dankzij inspanningen van de gemeenten en Aquafin en ingrepen aan de mondingen van de havengeulen is de waterkwaliteit zodanig verbeterd dat nu iedere kustgemeente in aanmerking kwam. GoodPlanet Belgium, Toerisme Vlaanderen en Aquafin hesen vandaag officieel de eerste Blue Flag in de Twins Club in Bredene in aanwezigheid van de burgemeesters en de minister.

“Ik ben ervan overtuigd dat dit label het positieve imago en de reputatie van de toeristische bestemming Vlaanderen in binnen- én buitenland zal versterken, en Vlaanderen internationaal nog beter op de kaart zal zetten als kwalitatieve en duurzame reisbestemming”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. Wereldwijd wapperen er al 4664 blauwe vlaggen in 46 landen. Het Blue Flag-label krijgt een locatie niet zomaar. De locaties worden getoetst door een externe auditeur, een onafhankelijke Belgische jury en een internationale jury.

“Waterpret is het hoogtepunt van een dagje strand. Waterzuiveraar Aquafin ondersteunt het Blue Flag-label met plezier, omdat een propere zee duidelijk maakt waarom al die rioleringswerken in Vlaanderen nodig zijn. Want uiteindelijk stroomt alle water naar zee.  De operatoren die de waterzuiveringsinstallaties aan de kust draaiende houden, zorgen ervoor dat je als gezin onbezorgd kan genieten.” Zegt Valerie Lievens, communicatieverantwoordelijke Aquafin. Blue Flag gaat trouwens over veel meer dan proper zwemwater. Elke locatie voldoet daarnaast aan strenge normen naar veiligheid, dienstverlening en toegankelijkheid (de aanwezigheid van redders, EHBO-materiaal en de beschikbaarheid van drinkwater…), milieu- en duurzaamheidsmanagement (een proper strand waar je afval kan sorteren, propere toiletten…) en informatie over waterkwaliteit, lokale natuurgebieden en een handig informatiebord met overzichtskaart…

Er zijn 12 zwemvijvers en 7 jachthavens die reeds het Blue Flag label hadden en waar ook in 2020 de blauwe vlag zal wapperen.  Op zoek naar een plek om het water in te duiken? Een overzicht van alle Blue Flag locaties vind je op www.blueflag.be/locations. 

Over GoodPlanet Belgium  

GoodPlanet Belgium inspireert jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren, door positieve acties te ondernemen en expertise te delen. Jaarlijks bereiken onze 80 medewerkers zo meer dan 500.000 kinderen, jongeren en volwassenen over heel België. www.goodplanet.be

Over Toerisme Vlaanderen  

Toerisme Vlaanderen draagt bij aan de duurzame ontwikkeling van het toerisme in en naar Vlaanderen met het oog op meer economisch rendement, tewerkstelling en welzijn voor de inwoners van Vlaanderen. Deze missie bevat de vier pijlers waarop de werking van Toerisme Vlaanderen rust:

·       met gerichte investeringen en ondersteuning het toeristisch aanbod in Vlaanderen aantrekkelijker maken

·       bestemming Vlaanderen actief promoten om meer bezoekers aan te trekken

·       volwaardige participatie aan toerisme voor iedere Vlaming mogelijk maken

·       de verdere professionalisering van de sector stimuleren om voor de bezoekers een kwaliteitsvol aanbod te verzekeren

Over Aquafin 

Aquafin werkt aan propere waterlopen en een leefomgeving in harmonie met water. Het bedrijf zuivert het huishoudelijke afvalwater in Vlaanderen en werkt mee aan oplossingen voor wateroverlast en droogte op openbaar domein.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.