Home > Installatieschip Apollo vertrekt voor eerste keer vanuit Oostendse haven

Installatieschip Apollo vertrekt voor eerste keer vanuit Oostendse haven

Geschreven op 18 juni 2020 om 13:55 door Mario De Wilde

Het installatieschip Apollo (DEME Group) dat zondagmorgen 14 juni aanmeerde aan de REBO zwaarlast terminal in Haven Oostende vertrok donderdagvoormiddag 18 juni met 2 sets windturbines naar het SeaMade windpark op zee. Donderdag 18 juni, de skyline van Oostende is terug gekenmerkt met torens van windturbines. In maart kwamen de eerste onderdelen van windpark SeaMade toe op de REBO-terminal. Ondanks de coronacrisis bleef het SeaMade project op schema. Ondertussen liggen op de REBO-terminal wieken, gondels en gepré-assembleerde torens te wachten om geïnstalleerd te worden op het voorlopig laatst gegunde windpark in het Belgisch deel van de Noordzee.

Het is de eerste opdracht in de Belgische Noordzee voor de Apollo en ook de eerste keer dat het schip turbines zal installeren. Dankzij de lange poten van 84,2 m (uitschuifbaar tot 106.8 m) kan het op grote diepte werken. De capaciteit van de kraan is maar liefst 800 ton. Per afvaart worden 2 windturbines naar zee gebracht. Eind dit jaar zal het windpark operationeel zijn. De afgelopen 10 jaar speelde Haven Oostende een cruciale rol in het bouwen en onderhouden van de windparken in de Noordzee. De vele referenties zetten Haven Oostende op de kaart als dé logistieke offshore wind hub van het Zuidelijk deel van de Noordzee. Meer dan 50 bedrijven, actief in de Blauwe Economie, kwamen zich in Oostende vestigen en dit ging gepaard met de creatie van meer dan 800 jobs.

Vanaf nu kan de REBO-terminal ook voor andere industriële activiteiten ingezet worden. Door de unieke ligging langs één van de drukst bevaren zeeroutes en de aanwezige infrastructuur is de REBO-terminal uiterst geschikt om zware lasten te behandelen. Via marktverbreding naar projectcargo én decommissioning van offshore windturbines en olie- en gasstructuren willen we de continuïteit van de terminal waarborgen, zegt Havenvoorzitter Charlotte Verkeyn.

SeaMade
SeaMade is met 487 MW het grootste offshore windpark in België. Het zal groene energie produceren voor bijna 500.000 gezinnen. In totaal worden 58 turbines geïnstalleerd, elk met een capaciteit van 8.4 MW. De turbinefabrikant is Siemens-Gamesa. De geïnstalleerde turbines hebben een hoogte van 191 meter.

Haven Oostende
Haven Oostende zet in op continuïteit, groei en tewerkstelling binnen vijf pijlers: Blauwe Economie, Bulk & Project Cargo, Cruises & Roll-on-roll-off, Circulaire Industrie en de Visserijsector. Deze sectoren worden verder uitgebouwd op basis van twee fundamenten: prioriteitsstelling van veiligheid, gezondheid en milieu en als tweede het ondersteunen van innovatie en ontwikkeling.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.