Inspelen op acute noden: nieuwe tablets voor gemeentescholen in Middelkerke
Net voor de laatste schoolbel van de dag, kregen de kinderen van het vierde leerjaar van De Zandloper in Middelkerke nog een leuke verrassing. Schepenen Dirk De Poortere, Natacha Lejaeghere en diensthoofd ICT Jacques Provoost kwamen langs met nieuwe tablets. Zomaar? Neen helemaal niet. Dit kadert in een plan om de gemeentescholen duurzaam te ondersteunen in hun digitalisering.
Schoolbudgetten zijn niet oneindig
Het arsenaal van de hedendaagse schoolkinderen beperkt zich al lang niet meer tot balpen, potlood en papierblok. Modern onderwijs is sterk gedigitaliseerd en dus hebben scholen redelijk wat digitale toestellen nodig. Schoolbudgetten zijn niet onuitputtelijk en daarom springt het gemeentebestuur Middelkerke bij om de gemeentescholen digitaal te ondersteunen.
Sluit aan bij leefwereld van kinderen
Directeuren Katrien Wouters en Patricia Hauweele omarmen de digitalisering van de lessen. “Traditioneel lesgeven blijft uiteraard belangrijk, maar een slimme combinatie met digitale toepassingen is enorm versterkend. Zelfs de jongste kinderen gebruiken vaak tablets in hun lessen. Dat zit nu eenmaal verweven in hun leefwereld. Ze hebben er soms meer verstand van dan ons (lacht). Wanneer ze een nieuwe app mogen installeren zijn ze dolblij! Maar vooral de educatieve meerwaarde is enorm. Lessen worden origineler, veelzijdiger en het verloopt allemaal een stuk efficiënter, want er is geen papierslag meer.”
Inspelen op acute noden
Ieder jaar voorziet het gemeentebestuur een budget om de gemeentescholen te ondersteunen. Schepen voor ICT Dirk De Poortere legt uit. “Uiteraard voorziet de Vlaamse overheid een significant budget voor de zogenaamde ‘digisprong’ in de Vlaamse scholen. Maar soms zijn er acute noden, of zitten sommige scholen op een andere versnelling. Dan kunnen wij relatief vlot inspringen en onze gemeentescholen bijstaan. En dat gaat vaak verder dan tablets of laptops.”
Diensthoofd ICT Jacques Provoost pikt in: “We moesten al vaker de wifi-capaciteit optrekken. Of stel dat er plots een nieuwe klas wordt gevormd en er is een extra digitaal bord nodig, dan kunnen we dankzij onze raamovereenkomst daar snel op inspelen. Nu bleek dat de eerste generatie tablets op hun laatste benen liepen, daarom investeerden we dit jaar in 120 nieuwe tablets voor al onze gemeentescholen.”
Duurzaam hergebruik
“Maar we hergebruiken ook vaak. Wanneer het administratief personeel nieuwe laptops krijgt, reserveren we de oude voor de scholen. We knappen ze op, vervangen indien nodig de batterijen en verhogen het geheugen. Zo blijven de toestellen nog een eind in topvorm. We hoeven geen nieuw budget te voorzien, maar de kinderen krijgen wel degelijk materiaal.”
Schepen voor onderwijs Natacha Lejaeghere onderstreept nogmaals het belang van goed digitaal materiaal in de klassen. “Leerlingen en leerkrachten kunnen eigenlijk niet meer zonder. Hoewel er nog veel op traditionele manier wordt lesgegeven verlopen heel wat lessen of huistaken nu al met de tablet of laptop. Ik ben daarom erg tevreden dat we onze scholen in goed materiaal voorzien.”