Home > Inklimmingen in vrachtwagens op West-Vlaamse parkings meer dan gehalveerd in jaar tijd

Inklimmingen in vrachtwagens op West-Vlaamse parkings meer dan gehalveerd in jaar tijd

Geschreven op 27 september 2023 om 07:32 door Mario De Wilde

In één jaar tijd is het aantal transmigranten dat aangetroffen werd in vrachtwagens meer dan een gehalveerd. In vergelijking met 2018 gaat het om een daling met 90%. Dat blijkt uit cijfers die cd&v-parlementslid Franky Demon opvroeg bij minister van Binnenlandse zaken Annelies Verlinden. Transmigranten proberen, vaak via mensensmokkelaars, op allerlei manieren het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Onder meer door in te klimmen in vrachtwagens die geparkeerd staan op de parkings langs de autosnelwegen. Zo werden er in 2018 nog 2.958 inklimmingen in vrachtwagens door transmigranten vastgesteld. Vier jaar later, in 2022, waren er dat maar 274 meer.

De meeste inklimmingen worden nog steeds in West-Vlaanderen vastgesteld. Dat valt te verklaren door de oversteek vanuit Zeebrugge naar Groot-Brittannië die er tot 2021 was. De verbinding werd toen stopgezet onder invloed van corona en de Brexit. Ook de nabijheid van Calais waar veel vrachtwagens de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk maken, zorgt ervoor dat in West-Vlaanderen de meeste inklimmingen worden vastgesteld. In 2022 vonden 44% van alle inklimmingen plaats in West-Vlaanderen.

Franky Demon: ”We vermoeden dat verschillende factoren aan de basis liggen van deze daling. Zo zijn mensensmokkelaars de afgelopen jaren overgeschakeld naar nieuwe methodieken. Er wordt vaker gebruik gemaakt van small boats (kleine bootjes) om het Verenigd Koninkrijk te bereiken, vooral vanuit Noord-Frankrijk. Begin juli lanceerde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden nog een bewustwordingscampagne rond deze problematiek, met de oproep om verdachte handelingen te melden.”

Demon vreest dat er daarnaast ook sprake is van een hoog dark number. Het cd&v-Kamerlid drukt daarom op het belang van het organiseren van voldoende controleacties op de parkings langs de autosnelwegen. Voor de bewaking van de parkings wordt in sommige gevallen beroep gedaan op private bewakingsfirma’s, maar dat mag volgens Demon geen reden zijn voor de politie om geen controles meer uit te voeren. De bewakingsfirma’s verplaatsen zich immers vaak tussen de verschillende snelwegparkings en zijn dus niet permanent aanwezig.

Franky Demon: ‘Dat er minder inklimmingen in vrachtwagens werden vastgesteld, betekent geenszins dat de transmigratieproblematiek verdwenen zou zijn. Integendeel, men zoekt andere, meer gevaarlijke manieren en er is mogelijks sprake van een dark number. Ik roep dan ook op om waakzaam te blijven en verder te investeren in de beveiliging van snelwegparkings, controleacties en preventiecampagnes.’

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.