Home > Informatiecampagne voor bewoners waardevol uitzicht en concessie De Haan

Informatiecampagne voor bewoners waardevol uitzicht en concessie De Haan

Geschreven op 7 februari 2020 om 09:17 door Mario De Wilde

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de Concessie van De Haan beschermd werd als dorpsgezicht. De gemeente zal daar in de loop van 2020 bijzondere aandacht aan besteden. Ondanks alle maatregelen die door de jaren heen werden genomen, worden in de Concessie echter nog steeds overtredingen vastgesteld van de regels m.b.t. erfgoed en ruimtelijke ordening. Om de puntjes op de i te zetten, stuurde de gemeente nu 3200 brieven naar eigenaars en bewoners. Zowel de gemeente De Haan als de Vlaamse overheid willen het bouwkundig erfgoed van de tot ver buiten de grenzen bekende Concessie bewaren. Om die reden bestaan er voor de zone strenge voorschriften, verankerd in het beschermingsbesluit van de Vlaamse overheid enerzijds, en in het Bijzonder Plan van Aanleg van de gemeente anderzijds. Om die “lasten” enigszins te compenseren, stelde huidig burgemeester Wilfried Vandaele als schepen van Ruimtelijke Ordening en Erfgoed destijds een herwaarderingsplan op. Daardoor kunnen eigenaars en bewoners sindsdien subsidies ontvangen voor bepaalde werken aan hun panden.

“Wij gaan ervan uit dat alle inwoners en eigenaars in de Concessie ervan op de hoogte zijn dat zij zich op deze waardevolle plek aan de regels moeten houden”, stelt de brief. “Niettemin stellen we vast dat er nog steeds zaken worden gebouwd of gewijzigd die in strijd zijn met die regels. Dat leidt telkens tot zware discussies en procedures, waarna de bewoner in het beste geval aanpassingen moet doen, en in het slechtste geval tot afbraak moet overgaan. Dat geldt voor het gebouw, voor de tuin, voor de omheining… Dat is voor niemand leuk: niet voor u, want dat is een dure grap. Niet voor ons, want het is ook voor ons niet leuk om mensen op kosten te jagen en bv tot afbraak te dwingen.” Ten slotte roept de brief op dat mensen die in de Concessie bouw- of verbouwingsplannen hebben, altijd vooraf contact opnemen met de gemeente. Op die manier worden problemen voorkomen.

Dit is alvast de brief die burgemeester Wilfried Vandaele aan de bewoners stuurde:

Geachte,

U hebt een pand in de Concessie van De Haan, een beschermd dorpsgezicht dat tot ver buiten onze gemeente bekend is en waar velen ons voor benijden. Dit jaar vieren we “25 jaar beschermd dorpsgezicht Concessie”. Zowel de gemeente De Haan als de Vlaamse overheid willen dit bouwkundig erfgoed bewaren. Om die reden bestaan er voor de zone strenge voorschriften, verankerd in het beschermingsbesluit van de Vlaamse overheid enerzijds, en in het Bijzonder Plan van Aanleg van de gemeente anderzijds. Om die “lasten” enigszins te compenseren, stelden we destijds een herwaarderingsplan op, waardoor het mogelijk werd dat u subsidies ontvangt voor bepaalde werken aan uw pand.
Wij gaan ervan uit dat alle inwoners en eigenaars in de Concessie ervan op de hoogte zijn dat zij zich op deze waardevolle plek aan de regels moeten houden. Niettemin stellen we vast dat er nog steeds zaken worden gebouwd of gewijzigd die in strijd zijn met die regels. Dat leidt telkens tot zware discussies en procedures, waarna de bewoner in het beste geval aanpassingen moet doen, en in het slechtste geval tot afbraak moet overgaan. Dat geldt voor het gebouw, voor de tuin, voor de omheining…
Dat is voor niemand leuk: niet voor u, want dat is een dure grap. Niet voor ons, want het is ook voor ons niet leuk om mensen op kosten te jagen en bv tot afbraak te dwingen.
Om problemen te vermijden, vragen wij u, als u bouw- of verbouwingsplannen hebt, om altijd vooraf contact op te nemen met de gemeente: Carine Willaert van de dienst Ruimtelijke Planning en Wonen, tel. 059/24 21 29 – mail stedenbouw@dehaan.be .
Zo weet u precies wat kan en niet kan, en welke procedure u moet volgen. “Ik wist het niet” is een argument dat we na deze brief niet meer willen horen.

. / .

Laten we ons samen inzetten voor een schitterende Concessie. Dat versterkt onze toeristische aantrekkingskracht en verhoogt de waarde van uw pand.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.