Home > Indrukwekkende Veurne Awards vieren ondernemend Veurne en dit zijn de winnaars

Indrukwekkende Veurne Awards vieren ondernemend Veurne en dit zijn de winnaars

Geschreven op 26 februari 2024 om 13:38 door Mario De Wilde

Fenomenaal, ongelofelijk, watismedadde, fantastisch … Het zijn maar enkele van de adjectieven die we vrijdagavond hoorden op het einde van de Veurne Awards. Deze allereerste editie was meteen een schot in de roos, met een perfect verloop en méér dan 300 uitermate tevreden gasten. Stad Veurne verzet nog maar eens de bakens binnen de brede regio, met de organisatie van de eerste editie van de Veurne Awards. We vierden ondernemend Veurne samen met onze partners Veurne Toe koer, Veurne@Work, Unizo Veurne, VOKA West-Vlaanderen, Horeca Veurne en de Landbouwraad.

We deden dit met stijl en klasse tijdens een ongeziene gala-avond. Evenementenhal Furnevent werd omgevormd tot een zaal die ademde in de stijl van The Great Gatsby en de roaring twenties. We lieten geen kans onbenut, mikten op absolute topavond en we zijn bijzonder trots dat we dit hebben bereikt. Met een wervelende show, onder leiding van Vincenzo De Jonghe, reikten we Awards uit aan verdienstelijke ondernemers.

Starter van het Jaar: DC Eterno

Genomineerden: Cassius Communicatie en Boats&Bites

Awardsponsor: Papperas Sociaal Bureau

Het verhaal van Dierencrematorium Eterno begon in 2018 met een concreet idee: de uitvaart verzorgen van huisdieren en kleine landbouwdieren op een respectvolle manier. Nu, 3 jaar en 7 maanden later, hebben zij al meer dan 2.000 dieren en gezinnen een luisterend oor geboden én ook een waardig afscheid & individuele crematie. Omdat een individuele crematie van een overleden huisdier soms enkele uren kan duren en omdat deze klanten vaak van ver moeten komen, raadden zij de mensen aan om ondertussen hun boodschappen te doen in de stad.

Award voor Winkelbeleving: Palu Palu

Genomineerden: Vinca Jeans Store en Optiek Rodenbach-Balduck

Awardsponsor: Hyundai Devisch

Palu Palu. Palu betekent  ‘cocon’. Met hun winkel willen ze een plek creëren waar het gezellig winkelen is. En omdat ze met twee zijn, kozen ze de naam Palu Palu. Sinds november 2022 vind je er kledij, schoenen, handtassen, juwelen, skincare, decoratie en zelfs high-tech, en dat in een gezellige winkel waar iedereen kan komen “snuisteren” tussen al hun leuke artikelen. Een plek waar je jou thuis voelt en helemaal jezelf kan zijn.

Award voor Verrassende Horeca: De Living

Genomineerden: Restaurant Noek en Passage Foodbar

Awardsponsor: Horeca Veurne

De Living is sinds meer dan 3 jaar gevestigd in een uniek herenhuis met een stadstuinterras met veel planten, kruiden en bloemen onder de Sint-Niklaaskerk. Oma’s taartrecepten en de multiculturele keuken zijn de grondvesten van hun zaak, evenals de niet-alledaagse bierkaart waar vooral ook minder bekende en jonge brouwers aan bod komen. Ze zijn ook zeer trots dat ze jonge mensen met beperkingen aan het werk zetten of stage laten lopen om hen zo de kans te geven om via hen later makkelijker een stap in de “normale” wereld te kunnen zetten.

Award voor Renovatie/Nieuwbouw: Garage Vansteenland

Genomineerden: Ortwin&Patricia en Duco

Ford Garage Marc Vansteenland verhuisde van Oostduinkerke naar Veurne en bouwde daar een opvallende vestiging met een garage voor personenwagens en bedrijfsvoertuigen, carrosserie en een carwash. Het gebouw wordt op een duurzame manier verwarmd via geothermie. Een groot zonnepark van 1.170 zonnepanelen op het dak voorziet voldoende groene stroom aan de carwash, garage, laadpalen en snellader. De led-verlichting aan de onderste contour van het gebouw zorgt voor een mooie accentuering van het gebouw in het donker. Dit is trouwens ook de grootste Ford Trucks verkoopvestiging van Europa.

Award voor Ambacht: ’t Eendenhof

Genomineerden: Atelier Vanquaethem en Veurnse Meringuetaart 

In 1995 zijn ze op de boerderij gestart met de verkoop van vlees van eigen kweek. Wat begon als een neventak werd al snel de hoofdzaak op hun bedrijf. Alle dieren die gekweekt zijn op ’t Eendenhof worden in hun atelier versneden, verwerkt en rechtstreeks verkocht in de hoeveslagerij of op de markt. Het korte keten verhaal gaat ver, ze willen hun ecologische voetafdruk zo laag mogelijk houden. Daarom slachten ze hun dieren in een nabijgelegen slachthuis, veevoeders komen voornamelijk van hun eigen akkerbouwbedrijf en het verpakkingsmateriaal wordt beperkt. Dit alles resulteert in een hechte vertrouwensrelatie boer – consument.

Green Award: TROTEC

Genomineerden: Duco en De Brabandere

Awardsponsor: WVI

 

 

Trotec is een grootschalig, industrieel project tegen voedselverspilling. Het familiebedrijf werd 55 jaar geleden opgericht vanuit de visie een duurzame oplossing te bieden voor voedselverliezen, door plantaardige levensmiddelen – die niet langer geschikt zijn voor menselijke consumptie – om te zetten in een hoogwaardig circulair ingrediënt voor diervoeder. Trotec redt jaarlijks zo’n 250.000 ton voormalige levensmiddelen van de voedselafvalberg.

Ondernemer van het Jaar: Pieter De Brabandere

Genomineerden: Thijs Dewicke, Bernard Joye en Mario Haelewyck

Awardsponsor: Stad Veurne

De namen van de vier genomineerden voor deze Award, dat was het enige wat bekend was bij de start van de Veurne Awards. Het waren de kandidaten zelf die het aanwezige publiek mochten overtuigen om op hen te stemmen. Pieter, Mario, Thijs en Bernard kregen hiervoor de kans met een pitch  van 1 minuut, waarin ze hun eigen traject en verdiensten konden meedelen aan de aanwezigen. Daarna kon het publiek via een stemformulier invullen wie de Award op zak mocht steken.

Net voor middernacht waren alle stemmen geteld en bleek, na een razend spannende strijd, dat Pieter De Brabandere tot Ondernemer van het Jaar werd verkozen. Een Award waar hijzelf enorm trots op is. Pieter leidt samen met zijn broer Paul en vader Robert de firma De Brabandere Wegenbouw. Het bedrijf is razendsnel aan het groeien en zet zich bovendien hard in op een circulaire economie.

De Brabandere heeft het voorbije decennium bakens verzet binnen de wegenbouw. Ze produceerden als eerste ‘BENOR-gecertificeerde’ granulaten uit betonpuin. Ze waren pioniers in het gebruik van deze granulaten voor betonwegen, waarmee ze maar liefst 86% van een betonnen weg kunnen recyclen. Deze innovatie was de Belgische inzending tijdens het wereldwegencongres. In 2020 investeerden ze in een geavanceerde zandinstallatie in Veurne, waarmee ze ‘minderwaardig’ zand omzetten in hoogwaardig betonzand.

Lifetime Achievement Award: Bernard Joye

Dé verrassing van de avond was de uitreiking van de Lifetime Achievement Award. Met de Veurne Awards werden ondernemers beloond die vooral in het heden hun prestaties neerzetten. Maar binnen onze stad hebben we heel wat kleppers die al decennialang voor jobs, een economische motor en inkomens zorgen. En die moeten ook worden beloond! Na een stevige zoektocht, besloten we dat Bernard Joye deze Lifetime Achievement Award meer dan verdiend. Bernard is een rasechte selfmade-man, de stichter van Furnibo en Enjoy Concrete en ontwikkelt momenteel met Enjoy Business Park een bedrijventerrein. Hij kiest, naast het eigen succes, ook om jonge ondernemers maximaal te ondersteunen en is als voorzitter en stichter van Veurne@Work een drijvende kracht achter het bedrijfsverenigingsleven.

De organisatie

Stad Veurne, Veurne Toe koer, Veurne@Work, Unizo Veurne, VOKA West-Vlaanderen, Horeca Veurne en de Landbouwraad sloegen de handen in elkaar om deze avond mogelijk te maken. De partners zorgden voor enthousiasme bij hun leden om zich kandidaat te stellen, tickets te kopen of om te sponsoren én gingen met het stadsbestuur op zoek naar ideetjes om de avond in te vullen. De medewerkers van Stad Veurne zorgden ervoor dat alle elementen samen werden gebracht, maakten het scenario van de show en de grafische vormgeving en stonden in voor de praktische organisatie.

De presentatie was in handen van Vincenzo Dejonghe. Klank&Licht zorgde voor de aankleding van de zaal en het spektakel van video en geluid. Traiteur Vincent Deceuninck liet alle aanwezigen genieten van een uitstekend driegangenmenu. Quality Wines zorgde dan weer voor de aangepaste wijnen.

De award voor de winnaars werd ontworpen en geschonken door Enjoy Concrete. Krea Haus uit Beauvoorde stond dan weer in voor het ontwerp en de levering van de award voor de genomineerden.

De jury

Een professionele jury boog zich over de 65 kandidaturen die werden ingediend in de verschillende categorieën. Zij maakten een shortlist van drie kandidaten per categorie. De jury bestond uit:

Hilde De Jonghe: 35 jaar ervaring bij Conhexa (bedrijf in logistiek), lid bestuur VOKA, lid raad van bestuur Kamer van Koophandel
Liederik Cordonni: detailhandelscoach bij KernPunt, dochter van de POM
Geert Sanders: algemeen directeur WVI
Karel Cambien: Journalist bij Made in West-Vlaanderen
Carl De Meestere: Ervaringsdeskundige in de horeca
Marc Devos: professor arbeidsrecht aan de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel.
Filip Verkest: Afgevraagd bestuurder van bouwonderneming Verkest, voorzitter van de Bouwunie
Ignace Deconick:  architect (als adviseur)

De sponsors

Furnevent zag er vrijdagavond adembenemend uit! En dit was alleen maar mogelijk dankzij het vertrouwen van onze sponsors. We zijn hen hiervoor enorm dankbaar!

Devektro Elektrische Installaties en Domotica
FS Workx
De Brabandere
Elektro Schoonaert
Enjoy Concrete
Trotec NV
Delva Doe-Het-Zelf & Vakhandel
Pepsico
Goens Johan Chauffage, Sanitair & Ecotechnieken
Volvo Automobilia

Foto: Tom Van Rompaey (Communicatie Stad Veurne), Tom Vermeersch en Pieter De Brabandere (Voka West-Vlaanderen), Bart Homblé (Horeca Veurne), Bernard Joye en Dirk Adam (Veurne@Work), Lies Demolder (Landbouwraad), Amy Van de Velde (Lokale Economie Stad Veurne), Carmen Cornille en Mario Haelewyck (Veurne Toe koer) en Marc Gombert (voorzitter werkgroep en Unizo Veurne)

Foto: Adriaan Vanelslander (Communicatie Stad Veurne), Amy Van de Velde (Lokale Economie Stad Veurne), Celeste Valcke en Axelle Mollet (Visit Veurne) en Tom Van Rompaey (Communicatie Stad Veurne)

 

 

 

 

 

 

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.