Home > Indiase verpleegkundige Lavanya vertelt over werken in het Mintus-WZC ‘De Zeventorentjes’

Indiase verpleegkundige Lavanya vertelt over werken in het Mintus-WZC ‘De Zeventorentjes’

Geschreven op 3 april 2024 om 06:43 door Mario De Wilde

Niet minder dan 29 zorg- en verpleegkundigen, afkomstig uit India, zijn momenteel aan de slag in één van de zeven woonzorgcentra (WZC) van de Brugse welzijnsvereniging Mintus. Op die manier wil Mintus een antwoord bieden op de krapte die er heerst op de arbeidsmarkt van zorg- en verpleegkundigen.

Frank Debaere, adviseur seniorenzorg Mintus: “De zeven woonzorgcentra van Mintus bieden samen ‘zorg met een plus’ aan meer dan 900 bewoners. Het kunnen beschikken over voldoende geschoold zorgpersoneel is ook voor onze organisatie erg belangrijk. In de zoektocht naar extra personeel hebben we enkele jaren geleden de handen in elkaar geslagen met een aantal zorgpartners om het probleem aan te pakken. Zo kwamen we uiteindelijk in India terecht.
In overleg met ODEPC, de ‘VDAB’ uit de Indiase regio Kerala, werden er selecties georganiseerd voor geschoolde zorg- en verpleegkundigen die in België willen komen werken. De regio heeft immers een overaanbod aan dit soort werkkrachten.

Bij hun aankomst in Brugge biedt Mintus elke werknemer steeds een warm onthaal en een zo goed mogelijke omkadering. Ze krijgen tegen betaling degelijke huisvesting. We bieden begeleiding bij de administratie en voorzien uitgebreide coaching op de werkvloer. Een ethische commissie volgt trouwens het project van nabij op. De Indiase zorg- en verpleegkundigen die naar België komen zijn uiteraard enthousiast, al is het natuurlijk altijd wennen op ‘Brugse bodem’.”

Lavanya Sreekumaran Nair is één van de Indiase verpleegkundigen bij Mintus. Sinds begin 2023 werkt ze in het WZC De Zeventorentjes in Assebroek. Na een jaar in Brugge is ze aardig vertrouwd met het reilen en zeilen in het woonzorgcentrum.

Lavanya, herinner je je nog de eerste dag in het WZC De Zeventorentjes?
Lavanya: “Op mijn allereerste werkdag had ik nogal wat zenuwen. Alles was hier nieuw en de cultuur verschilt sterk van wat ik in India gewend was. Ik was dus nerveus, maar na een drietal maanden was dat gevoel verdwenen. Ik kon me langzaam aanpassen en ondertussen heb ik mijn plekje gevonden tussen de collega’s en bewoners.”

Wat was er het moeilijkst in de beginperiode?
Lavanya: “Er is een zeer groot verschil in de manier waarop jullie voor mensen zorgen en hoe wij dat in India doen. Daar is de relatie met patiënten of bewoners heel erg zakelijk, medisch. Het is een professioneel verhaal. We praten wel met mensen, maar dat gaat over hun medische dossier. In de woonzorgcentra van Mintus is het persoonlijke niveau minstens even belangrijk. We hebben in het WZC aandacht voor de persoon en zijn hele leven, zijn emoties, hoe hij zich ‘voelt’. Communicatie staat bij Mintus centraal, en die gaat verder dan ‘de gezondheid’ alleen. Dat is een immens verschil en ik had tijd nodig om daaraan te wennen.”

Waarom heb je destijds voor een job in de zorg gekozen? Wat vind je daar leuk aan?
Lavanya: “Dat ik méér kan doen dan enkel op de gezondheid van mensen letten, zeker hier. Het gaat niet enkel over medische dingen, zoals ik al vertelde. We moeten er hier ook voor zorgen dat bewoners zich thuis voelen en gelukkig zijn. Ze worden een beetje familie en dat is best fijn. Ik werk niet in een ‘rusthuis’, maar in een ‘thuis’. Aandacht voor mentaal welzijn maakt deze job extra boeiend.”

Slotvraagje: hoe zit het met het Brugse dialect? Spreek je het zelf al een beetje?
Lavanya: “Ik ken ondertussen al redelijk wat Brugs dialect (lacht). Dat komt handig van pas wanneer ik voor mensen zorg. Dingen zoals “droai no mien”, “of “zet je mo nere”: dat herkennen ze, het geeft vertrouwen. Zo word ik ook een beetje ‘familie’ voor de bewoners.”

MAAK VAN MINTUS OOK JOENTUS!

Ben jij net zoals Lavanya klaar om een unieke band te scheppen? Dan is werken bij de Mintus zeker iets voor jou! Want Mintus gaat keer op keer nét dat tikkeltje verder. Of dat nu als zorgverlener, polyvalent medewerker of boekhouder is. Wij geloven dat je pas voor anderen kan zorgen als er goed voor jou gezorgd wordt. En daarom engageren we ons ook voor jou. Solliciteer voor één van onze boeiende vacatures op deze link en maak zo van Mintus ook ‘joentus’!

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.