Home > In Zonnebeke telt men nu al volop af naar de komst van Sint-Maarten

In Zonnebeke telt men nu al volop af naar de komst van Sint-Maarten

Geschreven op 12 oktober 2021 om 08:30 door Mario De Wilde

Sinds jaar en dag ontvangen ze in Zonnebeke Sint-Maarten met een optocht of stoet doorheen de gemeente. Men durft of kan er geen precieze datum opzetten, maar deze optochten zouden gestart zijn rond de eerste wereldoorlog. Misschien bestaan de feesten wel 100 jaar maar beseffen ze het daar zelf niet. In de beginjaren werd dit georganiseerd door het vroegere ACW. In de tachtiger jaren werd er vanuit het ACW een aparte werkgroep opgericht om dit kinderfeest te organiseren. Het Sint-Maartenscomité werd geboren en zette het Sint-Maartensfeest met vol enthousiasme verder.

In 2004, toen er nog geen sprake was van Tinder, vonden ze de perfecte match tussen Het Sint-Maartenscomité en de Gezinsbond in Zonnebeke. Er was geen app nodig om te beseffen dat ze geschikte partners waren met dezelfde principes: een traditie in ere houden en een spetterend kinderfeest organiseren voor de gezinnen. Jaar na jaar werden Sint-Maartensfeesten gehouden in de Gemeenteschool, Lakebos en OC ’t Zonnerad. Een tocht, optreden en kinderspektakel was een topdag voor kinderen uit de streek.

In 2019 deed zich een opportuniteit voor om het landhuis in het kasteeldomein van Zonnebeke in te richten als het huis van Sint-Maarten. Meer dan 1500 bezoekers kregen door de Pieten een rondleiding in het huis. Iedereen werd meegenomen in de leefwereld van Sint-Maarten. Een impressie kan je nog opdoen via de website www.sintinzonnebeke.be. Na dit succes in 2019 werd er besloten om in 2020 een gelijkwaardig evenement op touw te zetten. Helaas besliste het coronavirus er toen anders over. Alle activiteiten werden afgelast. Geen nood, hoor: in 2021 zijn ze er terug. Sterker an ooit….

• Sint-Maarten anno 2021:

Iedere deelnemer moet zich inschrijven via de website.
Deze feeërieke magische interactieve theatertocht neemt heel het gezin mee in een verhaal geschreven en geregisseerd door Hans Robyn. 15 Roetpieten en uiteraard Sint-Maarten zelf staan klaar om iedereen te ontvangen.
De tocht zit vol verrassingen, is een feeëriek verlicht parcours, virtueel, digitaal; werd in een modern jasje gestoken.

We starten ieder half uur met een nieuwe groep om alles een beetje corona proof te houden en om alles in veilige banen te leiden. Bij inschrijven moet je uw gewenst startuur vermelden. Pas op het aantal plaatsen is beperkt, wees er dus snel bij.
We eindigen onze tocht op het terras aan de achterkant van d’Oude Timmerie. Daar is er nog de mogelijkheid om wat na te genieten bij een hapje en een drankje. Voor alle duidelijkheid: iedereen is welkom, ook kinderen en gezinnen van buiten onze gemeente.

• Traditioneel brengen we ook dit jaar ons Sint-Maartensontbijt aan huis:
Op zondagmorgen 7 november bezorgen we een ontbijt aan huis. Wie verder dan 10 km van het centrum van Zonnebeke woont en toch graag het ontbijtpakket wil kan dit zelf ophalen.
(zie inschrijvingsformulier in bijlage)
Een koffiekoekenpakket of ontbijtpakket voor volwassenen kost €8, ontbijtpakket kinderen €6. We leveren op het uur dat je wil. Alles vers van de bakker en netjes verdeeld in een taartdoos.
Meer info, het bestelformulier vind je op www.sintinzonnebeke.be. Je kan bestellen tot 3 november.

• Nieuw: aperitiefpakket:

Ter gelegenheid van dit Sint-Maartensfeest stellen we je met trots ook het aperitiefpakket voor:
Ons pakket kan je bestellen voor €10 via onze website en bestaat uit:

• Zonnbeeks Sint-Maartensbier. Na het succes van dit bier in 2019 mocht dit uiteraard niet ontbreken bij de Sint-Maartensfeesten in 2021. Het Sint-Maartensbier is een goudblond bier van hoge gisting met hergisting op de fles van onze Zonnebeekse brouwerij Castalia.
• Zonnebeekse Roetpiet. Sint-Maarten en zijn Pieten zijn onafscheidelijk. Dus had ons Sint-Maartensbier nog een pietenbier nodig. Zo ontstond de roetpiet. Een bruin bier van hoge gisting met hergisting op de fles van brouwerij Pater Pitte.
• Zonnebeekse lange vinger van kwaliteitsslagerij Hans. Verkozen tot streekproduct van de gemeente Zonnebeke. Een lange vinger: gedroogde worst van kwaliteitsvol varkensvlees 48 uur gedroogd en daarna licht gerookt.
• Een stuk kaas van de kaasmakerij Passendale. Onze trots uit de streek kon uiteraard niet ontbreken. We laten ons verrassen door het stukje kaas van eigen bodem.
• Een zakje Lays chips. Uiteraard voor de kinderen bij het aperitief moeten er wat chips bij.

De bieren kan je reeds proeven bij d’oude timmerie in Zonnebeke.

• Nieuw: bietenlantaarnwedstrijd en workshop:

Vroeger maakten alle kinderen bietenlantaarns. Een biet uitgehold en versierd met binnenin een kaarsje werd als lantaarn meegedragen tijdens de Sint-Maartensstoet. Deze traditie willen we in ere houden: Wie zo’n Sint-Maartens bietenlantaarn maakt en ze bezorgt uiterlijk op woensdag 3 november in d’Oude Timmerie maakt kans op een prachtige prijs.
Weet je niet hoe hieraan te beginnen dan kunnen er max. 40 kinderen deelnemen aan een workshop op 3 november. De winnaars worden achteraf bekendgemaakt.

Benny Chaerle: “Namens mezelf en alle meewerkende organisaties wil ik eindigen met iedereen van harte te bedanken. Dank aan de mensen van de pers om aan dit project aandacht te willen schenken. Dank aan de vele sponsors om dit project te helpen realiseren. Dank ook aan de gemeente Zonnebeke voor de goede samenwerking. Maar last but not least dank aan de vele vrienden, vrijwilligers die belangeloos zich willen inzetten voor dit Sint-Maartensfeest. Zij zijn het levende bewijs dat je met gebundelde krachten grootse projecten kan opzetten. Meer dan 40 medewerkers helpen ervoor zorgen dat het een spetterend kinderfeest zal worden waar ze nog jaren over zullen praten…Daarom toasten we met een Zonnebeeks Sint-Maartensbier op onze gezondheid en kijken we uit naar en mooie Sint-Maartensweek.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.