Home > In Passendale hebben ze nu hun tijdelijke markttuin ’t Groen Gemoet op de markt

In Passendale hebben ze nu hun tijdelijke markttuin ’t Groen Gemoet op de markt

Geschreven op 8 juli 2024 om 11:47 door Mario De Wilde

Afgelopen weekend klonken de inwoners van Passendale op de opening van ’t Groen Gemoet, hun nieuwe tijdelijke markttuin. De lokale bevolking wou meer ruimte voor groen en beleving, dat bleek uit de recente studie ‘DNA van Passendale’. Het bestuur gaf hen dit in de vorm van een tijdelijke markttuin met rust-, spel en natuurlijke elementen. De tijdelijke vergroening blijft er de hele zomervakantie staan en krijgt tijdens het kermisweekend een evaluatie.
Veel beweging in Passendale
De recente studie ‘DNA van Passendale’ toont dat Passendale leeft. De meest noordelijke deelgemeente telt heel wat gemeenschapsfuncties en voorzieningen: de basisschool, de oude gemeenteschool, het voetbal, de jeugdbewegingen, het woonzorgcentrum, het parochiaal centrum, de middenstand en de horeca. Samen zorgen ze dat inwoners graag wonen in Passendale en elkaar kunnen ontmoeten.
Nood aan publieke ontmoetingsruimte
Echter blijkt dat plattelandsbewoners misschien nog meer nood hebben aan ontmoetingsruimte in open lucht. Tijdens de studie ontstond een duidelijke vraag naar een plek waar groen en ontmoeting hand-in-hand gaan. De volledig verharde markt, als grote centrale ruimte, kwam duidelijk als pijnpunt naar voor. De afgelopen maanden ging het lokaal bestuur dan ook aan de slag om de vraag van de bevolking te vertalen naar een bruikbaar concept: een herinrichting van de markt tot een volwaardige en aangename ontmoetingsplek voor zowel bewoners als recreanten.
’t Groen gemoet, een mix van groen en ontmoeTen
En zo ontstond ’t Groen Gemoet, een plek waar groen en ontmoeten centraal staat. Zonder de markt te verbouwen, werd het kale en betonnen plein omgetoverd tot een markttuin waar bomen en struiken de nodige schaduw bieden tijdens de (hopelijk nog komende) warme zomerdagen. Men kan een praatje slaan met gekende buren en nieuwe buren leren kennen door hen uit te dagen tot een spelletje petanque. De (klein)kinderen kunnen ondertussen genieten van de zandbak of de pleinplakker (nog aan te brengen).
Mét zelfs een stukje participatie
Dat ’t Groen Gemoet er kwam op vraag van de bevolking, is duidelijk. Maar de participatie gaat verder dan dat. Zo verzorgen Marc en Erna, twee buurtbewoners van het marktplein, zelf de beplanting van de tijdelijke markttuin. Wanneer het niet regent, zorgen zij voor voldoende water. Aan engagement en enthousiasme geen gebrek in Passendale!
Tijdelijk karakter met evaluatie
Toch is een concept pas geslaagd wanneer zowel omwonenden als gebruikers tevreden zijn en dat kunnen we pas nadien evalueren.Daarom kiest het gemeentebestuur voor een pop-up met een tijdelijk karakter tijdens de zomermaanden, zonder hinder voor de jaarlijkse activiteiten die er doorgaan. Bij een positief eindresultaat, kan het project een duurzaam karakter krijgen. Tijdens de kermis in september krijgt iedereen de kans om het project te evalueren.
Link met andere zorgzame buurten
’t Groen Gemoet eindigt niet toevallig op een t. Niet de gemoedstoestand maar wel het ontmoeten en de verbinding tussen mensen staan centraal. De pop-up moet bijdragen aan het ontwikkelen van zorgzame buurten, buurten waarin iedereen graag woont en zo lang mogelijk autonoom kan in blijven wonen.
Foto: gemeente Zonnebeke.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.