Home > In Ieper zijn vanaf nu ook twee stekjesplekjes te vinden

In Ieper zijn vanaf nu ook twee stekjesplekjes te vinden

Geschreven op 1 september 2021 om 09:26 door Mario De Wilde

VIVA-SVV springt mee op de kar van de groeiende plantentrend en introduceerde, in samenwerking met vereniging ‘Ons Tehuis en Velt’ op twee locaties in Ieper ‘Het Stekjesplekje’: Poperingseweg 30 en Brugseweg 271. Delphine Verscheure, regionaal verantwoordelijke VIVA-SVV West-Vlaanderen, licht toe: “De bedoeling is om buren de overschotten van eigen planten en stekjes te laten delen met elkaar. We ontwierpen een handig ruilkastje dat zichtbaar opgesteld zal staan in de buurt waar mensen vrij stekjes kunnen afzetten of ophalen.”

Het opzet is eenvoudig:

–          je hebt een stekje, klein plantje of zaadjes op overschot,

–          je labelt je plantje,

–          je laat het achter in het kastje

–          je neemt  een ander stekje mee naar huis

Laagdrempelige ontmoetingsplaats

Daarnaast kan het kastje ook een ontmoetingsplaats worden voor buurtbewoners, waar op termijn ook workshops zullen rond ingericht worden. Bijvoorbeeld een workshop die meer uitleg geeft over hoe je planten stekt of welke kruiden je kan kweken op je eigen balkon. Stefanie Decru, kwaliteitscoördinator Vereniging Ons Tehuis licht toe: “Vereniging Ons Tehuis (VOT) werkt vol enthousiasme mee aan dit project en hoopt zo de afstand en drempel tussen de VOT en de buurt te verkleinen. Ook binnen de pedagogische werking van de kleinschalige wooneenheid ‘Onder Boane’ in Sint-Jan is buurtgericht werken een belangrijke pijler. Op die manier hopen we bruggen te slaan tussen onze jongeren en hun stadsgenoten om zo extra kansen voor hen te creëren.”

Peter/meter

Per kastje wordt een aantal vrijwilligers gezocht als  meter/peter. De meters/peters zijn het lokaal aanspreekpunt van de kastjes. Niet enkel vrijwilligers uit de buurt en begeleiders van Vereniging Ons Tehuis, maar ook jongeren engageren zich als peter of meter van een plantenruilkast. Op die manier versterken we hun verantwoordelijkheidsgevoel en stimuleren we het rechtstreeks contact tussen jongeren en de buurt. Hun taak is om de plantjes in het kastje te verzorgen en een oogje in het zeil te houden voor mogelijk misbruik en vandalisme. Daarnaast rekenen we ook op de eerlijkheid en solidariteit van de buurtbewoners. Iedereen die iets meeneemt, plaatst iets terug.

Met de plantenruilkastjes trachten VIVA-SVV, Vereniging Ons Tehuis en Velt de buurt samen te brengen en het enthousiasme voor planten te verspreiden op een duurzame en laagdrempelige wijze. Het ruilsysteem is een manier van circulair omgaan met plantenoverschotten om zo iedereen de kans te geven een collectie groene vrienden uit te bouwen.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.