Home > In Ieper is men gestart met de herinrichting van het voormalig openluchtzwembad

In Ieper is men gestart met de herinrichting van het voormalig openluchtzwembad

Geschreven op 9 september 2023 om 09:55 door Mario De Wilde

Op 8 en 9 oktober krijgen de inwoners van Ieper de kans om actief deel te nemen aan het participatiemoment omtrent de herinrichting van het voormalige openluchtzwembad. Twee ontwerpvarianten, “Contregarde” en “Conciergerie,” worden voorgesteld om deze historische locatie nieuw leven in te blazen.

Het voormalige openluchtzwembad, gelegen aan de kruising van de Basculestraat en de Kiplinglaan, heeft een indrukwekkende geschiedenis die teruggaat tot 1884. Ooit een militair zwembad aan het uiteinde van de imposante Vauban vestingmuren, heeft deze plek een opmerkelijke transformatie ondergaan. Na de Eerste Wereldoorlog werd het zwembad toegankelijk voor alle inwoners en onderging het verschillende uitbreidingen en veranderingen die het herkenbaar maken voor vele Ieperlingen. Helaas sloot het zwembad in 2001 zijn deuren vanwege het niet voldoen aan moderne normen voor openbare zwemfaciliteiten. In 2018 werd de bescherming als erfgoed opgeheven. Nu staan we voor een nieuwe fase in de geschiedenis van deze unieke locatie.

Schepen Philip Bolle, verantwoordelijk voor patrimonium, benadrukt het belang van de inbreng van de Ieperlingen: “Dit is een kans voor onze inwoners om deel te nemen aan de herinrichting van een historische plek met een nieuwe toekomst. We hebben twee ontwerpvarianten die rekening houden met de geschiedenis en de natuurlijke omgeving van de plek en die we willen delen en bespreken met de Ieperlingen. Hun gedachten, ideeën en voorkeuren zijn van onschatbare waarde bij het vormgeven van de herbestemming.”

De twee ontwerpvarianten, ‘Contregarde’ met de nadruk op het afwerken van het vestinglandschap, ontharding en het creëren van nieuwe natuur, en “Conciergerie” met de focus op jaarrond verblijfsplekken, ruimte voor evenementen en het oproepen van de nostalgie van het voormalige zwembad, zullen tijdens de participatiemomenten worden gepresenteerd. De ideeën zullen worden meegenomen in de ontwikkeling van het definitieve ontwerp.

De stad Ieper heeft in 2018 al de eerste stappen gezet met ontwerpbureau Stramien om na te denken over de herbestemming van het voormalige zwembad. “Nu, met de opheffing van de erfgoedstatus, hebben we de kans om een plan te maken dat minder beperkt is en meer mogelijkheden biedt voor integratie in onze stad en gebruik door de gemeenschap, in samenwerking met OMGEVING cv en B-Juxta”, aldus nog schepen van Patrimonium Philip Bolle. Het project houdt rekening met de technische randvoorwaarden van de open waterverbinding Kasteelgracht – Wieltjesgracht, de stedenbouwkundige voorschriften van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Vestingslandschap, en de identiteit van het erfgoedlandschap als onderdeel van het vestingslandschap.

Belangrijk is dat zwemmen niet langer mogelijk zal zijn vanwege de technische uitdagingen met betrekking tot waterkwaliteit en -stand. Het herontwerp zal de nadruk leggen op ontharding en vergroening, met behoud van bomen met erfgoed- of ecologische waarde. Het participatiemoment biedt inwoners de kans om hun stem te laten horen en bij te dragen aan de toekomst van deze bijzondere plek.

Meer informatie over de ontwerpen en de presentaties is na de participatiemomenten te vinden op https://www.ieper.be/herinrichting-openluchtzwembad.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.