Home > In Hooglede gingen ze op hazenpad met street art, luisterverhalen, poëzie en zoekopdrachten

In Hooglede gingen ze op hazenpad met street art, luisterverhalen, poëzie en zoekopdrachten

Geschreven op 24 april 2023 om 08:22 door Mario De Wilde

Op Erfgoeddag werd in Hooglede een nieuwe wandelroute ‘Op hazenpad’ gelanceerd, een permanente kindvriendelijke wandeling met street art, luisterverhalen, poëzie en zoekopdrachten. De wandelroute is geïnspireerd op de dierensprookjes van schrijver Omer Karel de Laey. Die laatsten brachten inspiratie voor een nieuwe kunst- en wandelroute doorheen het centrum van Hooglede. Langsheen de route ontdek je indrukwekkende street art. Bij elke tussenstop op de route is er een luisterverhaal, een gedicht,… op maat voor kinderen maar geschikt voor alle leeftijden. De wandeling eindigt met een optioneel bezoek aan de kerktoren. De sleutel van de kerktoren kan verkregen worden bij het vrijetijdspunt Trimard, tevens het startpunt van de wandeling. Er is ook een zoekkaart beschikbaar voor nog meer kinderplezier onderweg.

Dierensprookjes van Omer Karel de Laey

Omer Karel de Laey werd in 1876 geboren in het herenhuis, naast de kerk van St. Jozef De Geite. Hij was de zoon van het gezin Désiré de Laey en Elodie Vereecke. Omer Karel de Laey had van jongs af al een zwakke gezondheid en stierf op 33-jarige leeftijd in zijn geboortehuis. Het kleine boekje ‘dierensprookjes voor schoolgebruik’ werd uitgegeven na het overlijden van Om. K. de Laey. Met de sprookjes slaagde hij er in om zijn diep levensinzicht op een luchtige manier te concretiseren. De sprookjes houden een vrolijk gezicht over schijn en werkelijkheid. Er gaat vaak een dubbele stroom in zijn sprookjes: een ironische bovenstroom die lacht en schertst en een diepe, ernstige onderstroom die naar recht en geweten zegt waar het op staat.

Het kost moeite voor kinderen om zijn dierensprookjes te begrijpen. Met dit wandelpad willen we het werk van Om. K. de Laey blijven eren en dichter brengen bij onze jeugd, in de hoop dat de dierensprookjes verder verteld worden van generatie op generatie.

DZIA en Kruimeldief

De murals zijn van de bekende kunstenaar DZIA. Met zijn eigen herkenbare stijl, is hij bekend in binnen- en buitenland en bereikt hiermee een zeer breed publiek.
Kruimeldief is een creatieve samenwerking tussen vormgever Sarah Van Osselaer en auteur-theatermaker Joost Van den Branden. Zij schreven de luisterverhalen achter de murals en gedichten, die een hedendaagse vertaling zijn van de dierensprookjes van Omer Karel de Laey.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.