Home > In het centrum van Brugge worden vanaf morgen tot einde september alle auto’s geweerd

In het centrum van Brugge worden vanaf morgen tot einde september alle auto’s geweerd

Geschreven op 3 juni 2022 om 17:21 door Mario De Wilde

Wie morgen met de auto naar het centrum van Brugge wil rijden, kan het vergeten. Tenzij de auto geparkeerd worden op een van de vele randparking. Onder de noemer BruggeNaarMorgen heeft het stadsbestuur steile klimaatambities. Om deze ambities kracht bij te zetten worden de drukste winkelstraten in de binnenstad vanaf 1 juni tot en met 30 september elke zaterdag én zondag autoluw en autovrij van 13 u. tot 18 u. De Zuidzandstraat en Noordzandstraat zijn dan autoluw, de Steenstraat en Geldmuntstraat worden helemaal autovrij. In de autovrije straten is geen verkeer toegelaten met uitzondering van fietsers, fietstaxi’s en (elektrische) rolstoelen gebruikt door personen met een handicap. Hulpdiensten hebben steeds doorgang.

Tijdens de andere maanden worden de drukste winkelstraten – Noordzandstraat, Zuidzandstraat, Geldmuntstraat en Steenstraat – op zaterdagen en elke eerste zondag van de maand van 13 u. tot 18 u. autoluw en autovrij gemaakt. Bestuurders worden reeds vanaf de ring, ter hoogte van de ventweg op de R30, de toegang tot de Zuidzandstraat ontraden door middel van paaltjes. Ook taxi’s mogen niet door de autoluwe winkelstraten rijden. De taxistandplaatsen op de Markt, in de Vlamingstraat en de Kuipersstraat blijven wel behouden.

Parkeren bezoekers

Bezoekers parkeren het best in de centrumparkings ’t Zand en Station. Parking Centrum-Station is de goedkoopste publieke parking van Brugge.

De bustransfer (max. 4 personen per wagen) van de parking Centrum-Station naar de binnenstad en terug is bovendien inbegrepen in het parkeerticket (bustickets op voorhand èn op vertoon van het parkeerticket af te halen in de De Lijn-winkel op het Stationsplein).

Sinds het voorjaar van 2018 wordt de toegang tot de autoluwe winkelstraten gemonitord en gehandhaafd via ANPR-camera’s of nummerplaatherkenning.

Uitzonderlijke toegang tot de Zuidzandstraat

Enkele bussen van De Lijn krijgen op die dagen toestemming om via de Zuidzandstraat de halte in het Sint-Salvatorskerkhof te bereiken. De bussen rijden in het centrum volgens een gewijzigd traject omdat de bediening van de halte Markt wegvalt. De dichtstbijzijnde haltes zijn dan, naast de Sint-Salvatorskathedraal, de Stadsschouwburg en de stopplaatsen aan de Dijver en de O.L.V.-Kerk. Ook de centrumshuttle mag door de Zuidzandstraat rijden.

Verder mogen die dagen enkel bestuurders waarvan de nummerplaat geregistreerd staat in het ANPR-systeem, indien echt nodig, stapvoets rijden in de Zuidzandstraat:

 1. bestuurders van voertuigen waarvan de garage door de invoering van de verkeersvrije zone niet meer toegankelijk is;
 2. abonnementhouders van Parking Zilverpand;
 3. bestuurders met een parkeerkaart voor zorgverstrekkers;
 4. urgentievoertuigen + voertuigen De Lijn;
 5. gasten van bepaalde hotels met vertrek- of aankomstdatum op een autoluwe dag.

Kom je in aanmerking om opgenomen te worden in de ANPR-whitelist? Wat heb je dan nodig en tot welke dienst kan je je richten?

 • Je dient je persoonlijk aan te melden bij de Parkeerwinkel, Huis van de Bruggeling – Frank van Ackerpromenade 2 te 8000 Brugge met volgende items:
  • Huur- of aankoopbewijs van een garage en/of standplaats in de getroffen woonstraten;
  • Identiteitskaart van de aanvrager;
  • Inschrijvingsbewijs (kentekenbewijs) van het voertuig
   Let op! Per garagebox/standplaats kan er maximaal één nummerplaat opgenomen worden in het systeem.

We vragen wel om het gebruik van de wagen tussen 13 u. en 18 u. steeds tot een minimum te beperken.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.