Home > In Geluveld hebben ze uitgebreid kennis gemaakt met hun vernieuwde markt

In Geluveld hebben ze uitgebreid kennis gemaakt met hun vernieuwde markt

Geschreven op 11 juli 2024 om 08:13 door Mario De Wilde

Gisteren werd de vernieuwde markt in Geluveld feestelijk geopend. Er komt meer groen en er werd een bushalte en een Hoppinpunt aangelegd. Ook het bustebeeld van Léonie Keingiaert de Gheluvelt kreeg een vaste plek. De gemeente Zonnebeke ondertekende in 2021 het lokaal energie- en klimaatpact. Een van de doelstellingen is om tegen 2030 de publieke en de private ruimte te vergroenen. Zo worden er dit najaar op de markt in Geluveld inheemse bomen, struiken en grasstroken aangelegd. Streekeigen planten zijn goed aangepast aan het klimaat en dus makkelijk te onderhouden. Dit plan werd ontwikkeld door de West-Vlaamse Intercommunale of WVI.

Betere mobiliteit

Plaats je fiets in de overdekte fietsenstalling en neem buslijn 80 aan de halte ‘Geluveld Dorp’ tot in Menen of Ieper. Of reserveer de deelwagen en zet je route met de auto verder. Laat op weg? Reserveer de Flexbus, op vrijdag en zaterdag zelfs tot twee uur ’s nachts. Met het Hoppinpunt hop je vanuit de bus op je fiets of in je auto. Een Hoppinpunt of mobiliteitspunt is een punt waar verschillende vervoermiddelen samenkomen en op elkaar zijn afgestemd. Je herkent het punt aan de paars-groene Hoppinzuil waar meer informatie op staat. Het is toegankelijk voor iedereen en bovendien klaar om in de toekomst elektrisch laden mogelijk te maken. Nuttig weetje: er is ook een fietsherstelpunt aanwezig. Dit alles werd mogelijk gemaakt met 70.000 euro aan subsidies van de Vlaamse Overheid.

Een stukje geschiedenis

Léonie Keingiaert de Gheluvelt werd burgemeester van Geluveld in 1921. Zo werd ze de eerste vrouwelijke burgemeester in België. In 2021 werd haar burgemeesterstitel uitgebreid gevierd door Comité Léonie. In kader hiervan werd ook een bustebeeld gemaakt door kunstenaar Isidoor Goddeeris uit Passendale, mee gesubsidieerd door de gemeente. Deze krijgt nu haar vast plekje op de markt.

Feestelijke opening

Tijdens de opening werden de inwoners getrakteerd op een hapje en een drankje. Ze konden genieten van kinderanimatie en van muziek door De Straatband van Zonnebeke en het saxofoonkwartet Saxilicious uit Beselare.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.