Home > In Desselgem warmen ze zich op om 100 jaar Koninklijke Veloclub De Leiezonen te vieren

In Desselgem warmen ze zich op om 100 jaar Koninklijke Veloclub De Leiezonen te vieren

Geschreven op 16 november 2022 om 14:32 door Mario De Wilde

In Desselgem warmen ze zich op om 100 jaar Koninklijke Veloclub De Leiezonen te vieren. In 1922 werd immers de Veloclub boven de doopfontein gehouden, naar aanleiding van het goed presteren van de lokale renner Robert Himpe, die later ook voorzitter werd van de wielerclub. Het begin van een roemrijke geschiedenis. De club presteerde het ook om gedurende een zestal jaren een velodroom uit te bouwen, waar kampioenen uit het verleden spektakel leverden.

Briek Schotte, die school liep in Desselgem en hier ook in 1934 zijn eerste wielerwedstrijd reed, gaf een nieuwe impuls aan het wielergebeuren in Desselgem. In 1941 werd voor de eerste maal een wielerwedstrijd georganiseerd voor beroepsrenners, met start in Koolskamp en aankomst in Desselgem. En jawel Briek zette als eerste zijn naam op de erelijst. Dit jaar werd de Grote Prijs Memorial Briek Schotte reeds voor de 78e keer georganiseerd. Om het eeuwfeest te vieren wordt een feestprogramma georganiseerd van 8 tot en met 13 december.

Op 8 december een praatavond georganiseerd in Zorghotel Aurélys met oud-renners (Gilbert Desmet, Peter Farazyn, Kobe Van Overschelde, Nico Eechout, Jaak Deboever) met als moderator Rik Vanwalleghem. Daarnaast wordt de geschiedenis van de Veloclub geschetst in gesprekken met nabestaanden van de stichters.
Tentoonstelling
Daarnaast wordt een tentoonstelling georganiseerd, die de geschiedenis van de Veloclub en de Grote Prijs Briek Schotte illustreert, aan de hand van uniek foto- en filmmateriaal. De tentoonstelling loopt van 9 tot en met 13 december tijdens de bezoekuren van het Woon- en Zorghotel.
Wedstrijd versierde fietsen
In de beginjaren van de veloclub namen de leden deel aan stoeten en manifestaties met een trompettenfanfare en versierde fietsen.

In het feestjaar wil het bestuur dit in herinnering brengen. Daarom organiseren ze een wedstrijd van de mooist versierde fiets. Iedereen, vereniging en/of individu, die zin heeft om een fiets te versieren is welkom. Wie deelneemt, brengt de versierde fiets binnen vanaf maandag 8 december om 13.00u in Zorghotel Aurélys. De fietsen zullen tentoongesteld worden tot 13 december. Een jury zal de fietsen beoordelen. Info Lut Coorevits (0473/316556).

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.