Home > In Blankenberge is men naarstig bezig aan drie grote bloementapijten

In Blankenberge is men naarstig bezig aan drie grote bloementapijten

Geschreven op 27 augustus 2021 om 10:50 door Mario De Wilde

Sinds gisteravond is men in Blankenberge druk bezig om drie bloementapijten aan te leggen voor de bloemencorso. Het grootste tapijt ligt op het Leopold III-plein, waar ongeveer 100.000 bloemen gebruikt werden. Ook in het Leopoldpark als op het Manitobaplein worden momenteel nog naarstig drie grote bloementapijten gelegd. Naast het bloementapijt werd een verhoog opgesteld, zodat bezoekers het volledige plaatje makkelijker kunnen aanschouwen en vastleggen. En dan is er natuurlijk ook nog de eigenlijke bloemencorso. Ontdek als eerste de 13 locaties met alle wagens, dansgroepen en fanfares voor de Bloemencorso in Blankenberge. Wij hebben alvast de dertien praalwagens en hun locaties verzameld. Altijd handig wanneer je het parcours wil uitstippelen want de Bloemencorso is er al over ruim een week.

Thema: Verjaardag
Locatie: Koning Leopold III-plein

Hieperdepiep! Hieperdepiep, HOERA! Blozen nodigt jullie uit voor het allergrootste verjaardagsfeest dat er bestaat! Jullie komen toch ook? Pssssst niets doorvertellen aan de jarige hé!

Ontwerp en uitvoering: Corsogroep Blozen, Dendermonde

Thema: Hannibal
Locatie: Sint-Rochuskerk

Een van de meest tot de verbeelding sprekende verhalen uit de oudheid is de veldtocht van Hannibal. Hannibal was een Cartaagse generaal die tijdens de tweede punische oorlog tussen Carthago en Rome er voor koos om Rome aan te vallen over het vaste land in plaats van over zee. Hij wordt hiervoor nog steeds de ‘vader van strategie’ genoemd aan militaire academies wereldwijd. Hij leverde verschillende malen slag en gebruikte hiervoor zijn olifanten om de vijandelijke rangen te breken. De olifanten joegen de Romeinen angst aan waarbij zij veelal op de vlucht sloegen. Geen enkele olifant zou deze veldtocht overleven. ‘Hannibal ad portas’ is een nog steeds gebruikte uitdrukking in Italië wanneer er onheil voor de deur staat.

Ontwerp en uitvoering: Corsogroep Pertotal, Aalst

Thema: Corso fleuri 1895
Locatie: Descampsplein

De jeugddienst koos voor een retrospectie van het eerste bloemencorso dat dateert van 1895, middenin de bloeiperiode van de belle époque toen de gegoede burgerij haar vakantie in Blankenberge doorbracht. Deze eerste bloemencorso vond plaats op de Pier. De deelname was enerzijds voorbehouden voor kinderen met versierde bloemenkarretjes, kruiwagens en fietsjes. Wie herkent op deze jeugdwagen, bebloemd door kinderen, de items van toen?

Ontwerp en uitvoering: Jeugddienst Blankenberge, Frank De Decker, Paul Defever

Thema: Bains de Mer
Locatie: Rotonde Pier

Blankenberge bleef vele jaren een bescheiden vissersdorp. Op het einde van de 19e eeuw veranderde dit echter. Onder invloed van een opkomend elitair kuurtoerisme, tijdens de belle époque, bloeide Blankenberge. Op enkele decennia tijd werd het een toeristische, mondaine badplaats. Het idee dat de zee helende krachten had, kwam overgewaaid uit Engeland. Al in de zomer van 1935 kwam een internationaal publiek genieten van een gezonde zeekuur. Kort daarna verschenen de eerste badwagens op het strand waarin badgasten zich konden omkleden. Sindsdien zijn ook de badwachters niet meer weg te denken op het strand.

De plaatselijke vissersbevolking, het dienstpersoneel en de arbeiders konden zich aan de rijkdom enkel vergapen. Rond de eeuwwisseling begon de lokale bevolking de voordelen in te zien van de badgasten, ze waren immers een bron van inkomsten. Dit veranderde Blankenberge die nu begon te leven van toerisme en horeca. Na de Tweede Wereldoorlog maakte Blankenberge kennis met het massatoerisme. Vandaag is Blankenberge nog steeds één van de meest populaire badsteden.

Ontwerp en uitvoering: Wim De Clerck en Geert Willem, Stad Blankenberge

Thema: Paradepaardje Pier
Locatie: Zeedijk 194

De Pier is misschien wel de bekendste trekpleister van Blankenberge. Begin de Eerste Wereldoorlog werd de Pier door de Duitse bezetter in brand gestoken om aanlegmogelijkheden voor vijandige troepen te mijden. Na de oorlog werd beslist om dit unieke monument herop te bouwen. Ook sinds 1933 is De Lustige Velodroom op het strand van Blankenberge een attractie voor jong en oud. Rijden op een houten piste met gekke fietsen is iets dat bij iedereen in de smaak valt. Daarom wil Corsogroep Toeters me Pretensje deze twee monumenten een plekje geven op hun wagen. Omdat ze nog meer in de belangstelling mogen staan.

Ontwerp en uitvoering: Corsogroep Toeters me Pretensje, Ninove

Thema: Berlijnse Muur
Locatie: Zeedijk 158

Het duurde ruim 28 jaar voor de inwoners van Oost-Duitsland zich door de Muur niet meer lieten tegenhouden. In mei 1989 werd in Hongarije het IJzeren Gordijn aan de grens met Oostenrijk geopend. De open grens zorgde in korte tijd voor een uitstroom van duizenden ‘permanente vakantiegangers’. Er ontstond een ware volksverhuizing via tal van ‘gaten’ in het IJzeren Gordijn. Ook de leiding van de DDR moest de grenzen openen. Het einde van de Muur, en daarmee ook van de DDR, was onafwendbaar. Daarop ontstond een grandioos volksfeest waardoor vele families herenigd werden. Velen hakten een stuk beton uit het bouwwerk als souvenir. De Berlijnse Muur viel op 9 november 1989.

Ontwerp en uitvoering: Corsogroep Krejeis, Aalst

Thema: Geboorte van een kind
Locatie: Zeedijk 152

HOERA

Open je oogjes, bewonder aanschouw
Geniet, voel je vrij, maak plezier en vertrouw
De wereld is groot, mooi en bijzonder
Dus geniet, ontdek, aanschouw en bewonder

Ontwerp en uitvoering: Corsogroep Dahliavrienden, Dendermonde

Thema: Circus
Locatie: Casinoplein

Eerste keer naar het circus! Wie heeft er als kind niet gedroomd om naar het circus te gaan?
Deze onvergetelijke momenten onthoud je je hele leven.

De Postirkes laten jullie deze tijd opnieuw beleven. De eerste keer met mama en papa naar het circus gaan. Kom dat zien kom dat zien!! De circusdirecteur presenteert jullie zijn artiesten: acrobaten, olifanten, vuurspuwers en clowns. Zijn jullie klaar voor de ‘Greatest show’?

Ontwerp en uitvoering: Corsogroep Postirkes, Dendermonde

Thema: 125 jaar Corso/Carpe Diem
Locatie: Zeedijk 60

Daar weerklinkt de bel van de champetter dus opzij, opzij, opzij de Corso Fleuri komt voorbij. Met de inhuldiging van de Pier trok een bonte stoet van verklede kinderen die bloemen werpen, kleurrijk aangeklede groepen, grote en kleine bloemenwagens door kinderen of door paarden getrokken, bebloemde fietsen, opgetooide paarden en pony’s over de Zeedijk… Doorheen de jaren evolueerde het bloemencorso naar een publiekstrekker met technische hoogstandjes, gerenommeerde showkorpsen en straattheater. Een visueel spektakel voor jong en oud waarbij men durft te vergeten dat alles start met een simpele bloem. Corsogroep Otterstraat neemt je graag terug mee naar het begin. En naar die bloem…Geniet zoals toen!

Ontwerp en uitvoering: Corsogroep Otterstraat, Dendermonde

Thema: Dia de los Muertos
Locatie: Zeedijk, vuurtoren

De ‘Dag van de Doden’ is een populair Mexicaans feest om de overledenen te eren. De festiviteit vindt plaats op 2 november alhoewel men al op 1 november stevig begint te feesten. Het ritueel is bedoeld om het leven van de voorouders, de dierbare doden en de voorbeeldige doden te eren en te vieren.

Ontwerp en uitvoering: Corsogroep Possensje, Aalst

Thema: Maanlanding
Locatie: Vuurtorenplein

“That’s one small step for man, one giant leap for mankind.”
Deze woorden sprak de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong terwijl hij als eerste mens een stap op de maan zette op 20 juli 1969. Een paar dagen eerder was de Apollo 11 vertrokken voor deze ruimtereis. In de jaren erna zijn er nog diverse ruimtereizen geweest voor de nodige onderzoeken. Deze maanlanding was een doorbraak in de ruimtevaart of was het toch fictie…

Ontwerp en uitvoering: Buurtschap Wernhout, Zundert (NL)

Thema: Tour de France 69
Locatie: Franchommelaan 60

Corsogroep Boonwijkvrienden neemt voor de eerste keer deel aan het corso in Blankenberge en presenteren een ode aan wielrenner Eddy Merckx. Als Belg is hij voor ons de grootste renner in de geschiedenis van het wielrennen. In 1969 won hij voor het eerst de Ronde van Frankrijk, een buitengewone prestatie en toch enkel een stip op zijn ellenlange palmares. Zowel de generatie van toen als nu hebben enorm veel respect voor zijn onverzadigbaarheid en doorzettingsvermogen in de koers. De bijnaam ‘De Kannibaal’ was dan ook zeer geschikt voor hem.

Ontwerp en uitvoering: Corsogroep Boonwijkvrienden, Dendermonde

Thema: De bevrijding
Locatie: Grote Markt

Tussen 2 en 12 september 1944 werd België grotendeels bevrijd, vooral door Canadezen, Polen, Britten en Amerikanen. Op 4 september 1944 trok de Groepering Bevrijding samen met de Britten in een overwinningsparade door de Belgische hoofdstad.

Ontwerp en uitvoering: Corsogroep Possensje, Aalst

Op zondag 29 augustus 2021 zullen meer dan 800.000 Dahlia’s onze stad opfleuren. Dit jaar géén traditionele corso waarbij een stoet door de straten trekt volgens een vast parcours. In plaats daarvan zullen we de corsowagens op 13 verschillende locaties in de toeristische zone in de stad tentoon stellen. De 11 dansgroepen die onlosmakelijk verbonden zijn met de praalwagens zullen telkens voor de nodige dansanimatie ter plaatse zorgen. Zo blijft de opzwepende sfeer behouden. Ook de fanfares zullen door de centrumstraten trekken. De corsowagens en dansgroepen van de verschillende corsogroepen bewonder je die dag vanaf 14 uur tot 17.30 uur.

Thema
Het thema van het corso 2021 is Onvergetelijk. Blankenberge gaat op zoek naar gebeurtenissen die iedereen kent. De focus ligt op het positieve, opgewekte onderwerpen waar iedereen blij van wordt. Je zal drie categorieën gebeurtenissen te zien krijgen: wereldgeschiedenis, Blankenbergse geschiedenis en momenten in een mensenleven die je voor altijd bijblijven.

Mondmaskerplicht
Om de veiligheid zoveel mogelijk te garanderen, roepen we in Blankenberge op zondag 29 augustus 2021 een mondmaskerplicht in, vanaf 12 uur tot 18 uur in het toeristische centrum en op de Zeedijk. Kan je niet wachten tot 29 augustus? Dan kan je op de website even terugblikken naar de editie van 2019: www.visit-blankenberge.be/corso.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.