Home > Ieperse orgelkring ‘Organum Yprense’ blaast 25 kaarsjes uit

Ieperse orgelkring ‘Organum Yprense’ blaast 25 kaarsjes uit

Geschreven op 23 september 2021 om 09:19 door Mario De Wilde

De Ieperse orgelkring ‘Organum Yprense’ vzw bestaat in 2021 25 jaar en viert dit met een Orgeldag op zaterdag 2 oktober 2021. De orgelkring werd onder impuls van concertorganist Ludo Geloen gestart in 1996. Het was de bedoeling om de orgels van Ieper te promoten met concerten en bespelingen op de 3 belangrijkste instrumenten uit de stad. Dit waren het Anneessensorgel uit de kathedraal, het Loncke-orgel van de St.-Pieterskerk en het koororgel van de O.-L.-V.-Middelareskerk. Belangrijke organisten uit binnen- en buitenland werden aangetrokken om telkens met een solist een concert te geven. Vooral ook werd een podiumkans verleend aan jonge opkomende artiesten. De bespelingen van de O.-L.-V.-Middelareskerk waren improvisatieconcertjes rond beeldend werk van kunst 2021.

In 2021 bestaat de orgelkring 25 jaar. Op 24 september en 1 oktober gaan er 2 concerten door. Op 2 oktober organiseert de vzw in samenwerking met Stad Ieper een Orgeldag. Hiervoor krijgen ze van de cultuurraad een projectsubsidie van 350 euro.
Vier korte evenementen plaatsen de orgels van Ieper op die dag centraal:
Hoe werkt een orgel?
Wil je weten hoe een orgel in elkaar steekt en er een kleintje zelf in gezinsverband bouwen, dan kan dit in de Proosdijzaal van de St.-Maartenskathedraal vanaf 14 uur. De vzw ‘Orgel in Vlaanderen’ verhuurt reeds jaren een doe-orgel, dit is een prototype van een orgel dat kan samengesteld worden door kinderen met de hulp van hun ouders. Kathedraalorganist Benjamin Luyckx demonstreert hoe je met een blaasbalg en enkele toetsen een orgelpijp kan doen klinken.
De klinkende orgelliteratuur door de eeuwen heen.
Wil je weten hoe de orgelliteratuur zich door de eeuwen heen ontwikkelde, schrijf je dan in voor de lezing met klinkende voorbeelden om 15.00 uur. Ludo Geloen loodst je door de muziekgeschiedenis heen met klinkende voorbeelden van orgelmuziek uit de Renaissance, barok, classicisme, romantiek tot op heden. Hij doet dit aan de hand van een Mixtuurorgel ter beschikking gesteld door het ‘Orgelhuis’ van Stefaan Delobelle uit Kortrijk. Via dit elektronisch orgel weerklinken in realtime opgenomen orgels uit heel Europa.
Een wandeling langs de Ieperse orgels.
Wil je de belangrijkste orgels van de stad van dichtbij komen bekijken, wandel mee vanaf 16u30 van de kathedraal naar de St.-Pieterskerk. Van dichtbij kun je tijdens deze wandeling het Loncke-orgel van de Proosdijzaal bekijken en beluisteren, alsook het grote kathedraalorgel, het neobarokke instrument van de St.-Pieterskerk en het onlangs aangekochte koororgeltje aldaar.
Een afsluitende auditie door orgelleerlingen.
Wil je jonge aankomende organisten horen concerteren en hen steunen in hun loopbaan aan verschillende academies, kom dan luisteren naar hun auditie in de St.-Pieterskerk om 18 uur, nadien kun je napraten tijdens de afsluitende receptie.
Aan verscheidene academies uit de omliggende steden kan men orgel studeren. Dit majestueuze instrument (er is er ook geen enkel gelijk) heeft een enorme potentie aan klankkleuren. Het instrument bestaat uit verschillende klavieren, pedaal en registers zodat men tegelijkertijd vele klanken kan laten klinken. Mozart noemde het ‘de keizer onder de instrumenten’. Inkom is gratis. Kom gerust een kijkje nemen maar schrijf je alvast in via https://www.ieper.be/orgeldag
Foto copyright stad Ieper

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.