Home > Ieperse oorlogsgraven Commonwealth liggen er weer netjes bij

Ieperse oorlogsgraven Commonwealth liggen er weer netjes bij

Geschreven op 11 augustus 2021 om 11:44 door Mario De Wilde

Vandaag slaan de collega’s van de kantoor- en bouwmedewerkers van de Commonwealth War Graves Commission in Ieper de handen in elkaar om hun collega tuinmannen te helpen. Nu de vele regenval en ideale temperaturen voor een uitzonderlijke groei van onkruid zorgen in de kleurrijke bloemenborders van de typische Gemenebest begraafplaatsen in de regio is alle hulp welkom. Of het nu managers zijn of vaklieden, boekhouders of metsers, erfgoedspecialisten of timmermannen: de verschillende departementen die instaan voor het dagelijkse reilen en zeilen van het beheer van de begraafplaatsen en monumenten in Centraal West-Europa kiezen ervoor om als één team aan de slag te gaan. Op die manier wil de CWGC te Ieper de uitzonderlijke periode overbruggen.

Vanaf deze ochtend bleven de (thuis)bureaus leeg en bundelden de bijna 200 werknemers van de CWGC uit àlle departementen in België hun krachten om hun collega tuinmannen te helpen met het wieden van de bloemenborders. De bouwafdeling helpt de volledige week mee. De CWGC in België werkt 100% pesticide-vrij. De ruim 220 begraafplaatsen in België werden allemaal manueel door de tuinmannen gewied. In de Ieperboog gaat het over zo’n 100 kilometer bloemenborders. De hevige regenval die deze zomer het land teistert, is de ideale voedingsbodem voor allerhande planten – niet in het allerminst onkruid. Een verlofperiode met kleinere bezetting, extreme regenval en een engagement om 100% pesticide-vrij te werken, leidt er echter toe dat het werk zich opstapelt.

Om dezelfde reden sloot de Commonwealth War Graves Commission reeds samenwerkingsovereenkomsten met beschutte werkplaatsen Westlandia en de WAAK, die de tuinmannen een hand toesteken bij het onkruidvrij maken van de begraafplaatsen. Een duurzame én ecologische oplossing, die werkgelegenheid creëert in de streek, het manuele werk werkbaar houdt, en de natuur niet onnodig met pesticides schaadt.

Voor de collega’s van de Commonwealth War Graves Commission wordt het een dag in het teken van verbondenheid. Verbondenheid met hun werk, de collega’s, de gesneuvelden die hier vielen voor onze vrijheid en de prachtige natuur op de CWGC begraafplaatsen.

Foto’s Filip Van Loo

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.