Home > Ieper zoekt 100 inwoners om lokval voor Aziatische hoornaar te plaatsen

Ieper zoekt 100 inwoners om lokval voor Aziatische hoornaar te plaatsen

Geschreven op 13 februari 2024 om 14:12 door Mario De Wilde

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die sinds 2004 in Europa voorkomt en ecologische en economische schade veroorzaakt. Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe, kan zeer gevaarlijk en in groep uithalen. Stad Ieper schakelt in 2024 nog een versnelling hoger in de bestrijding van deze invasieve exoot.

Waarom is bestrijden noodzakelijk?
De soort kent amper natuurlijke vijanden en vermenigvuldigt zich snel. Eén nest kan een 500-tal koninginnen voortbrengen. In 2019 waren er in Ieper 3 meldingen van Aziatische hoornaars, in 2022 ging het al om 38 meldingen, in 2023 om maar liefst 502. In 2023 werden op grondgebied Ieper 81 nesten van Aziatische hoornaar bestreden. De stad komt financieel tussen in het bestrijden van deze nesten. Door in de lente proactief zoveel mogelijk koninginnen af te vangen kunnen we deze kostprijs hopelijk wat verlagen en ecologische en economische schade van de Aziatische hoornaar beperken.

Nesten van de Aziatische hoornaar
Is het warmer dan 15 graden? Dan vliegen de koninginnen van de Aziatische hoornaar uit. Ze zoeken een beschutte plaats om een nieuw nest te maken. Meestal in of bij schuren, tuinhuizen, afdakken, luifels of struiken. De nesten in het voorjaar vind je dicht bij de grond. Een nest is in het begin zo groot als een tennisbal, even later zo groot als een voetbal. Waarnemingen van nesten kan je doorgeven via www.vespawatch.be. Losse waarnemingen van de Aziatische hoornaar graag melden via www.waarnemingen.be

Help mee: plaats een lokval
Stad Ieper stelt dit jaar opnieuw 100 lokvallen en lokvloeistof voor Ieperlingen ter beschikking in nauwe samenwerking met de Vespawatchers, imkervereniging De Westerbie en het bedrijf McBride. Plaats de lokval voor begin maart in je tuin, bij je woning of bedrijf en controleer regelmatig. Indien nodig vul je bij met lokvloeistof. De lokvallen blijven tot eind mei staan.

Praktisch
Inschrijven vooraf is verplicht en kan vanaf maandag 12 februari om 18u via https://www.ieper.be/lokval, zolang de voorraad strekt.

De bedeling van de gereserveerde lokvallen gebeurt op op dinsdag 20 februari tussen 16u en 19u in AC Auris, Ter Waarde 1, Ieper.

Vorig jaar al een lokval opgehaald?
Wie vorig jaar al een lokval meekreeg hoeft zich niet opnieuw te registeren. Deze mensen mogen hun lokvallen tussen begin maart en eind mei plaatsen. Wie dit wenst kan opnieuw een halve liter gratis lokvloeistof verkrijgen en zal hiervoor binnenkort apart gecontacteerd worden.

Diverse acties ter bestrijding
Deze campagne past in een bredere strategie van de stad Ieper om de verdere verspreiding van deze invasieve exoot tegen te gaan. Naast deze 100 lokvallen worden nog 35 lokvallen doelgericht verdeeld en ook de imkers zetten hun beste beentje voor bij het afvangen van de koninginnen. Vanaf de zomer starten we dan opnieuw met de bestrijding van de nesten.

1 reactie

Maria sichien
Geschreven op 2024-02-16 10:41:38
Ik ben ook geïnteresseerd in een lokval ,dank

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.