Home > Ieper zet in op fauna- en vleermuisvriendelijke verlichting

Ieper zet in op fauna- en vleermuisvriendelijke verlichting

Geschreven op 13 januari 2022 om 08:57 door Mario De Wilde

In Ieper komen maar liefst 14 verschillende soorten vleermuizen voor, waaronder ook een aantal zeldzame soorten (meervleermuis, bosvleermuis …). Het standaard nachtelijk kunstlicht schrikt vleermuizen af. Daarom zet stad Ieper in op faunavriendelijke verlichting. Op verschillende plaatsen in Ieper vind je al oranjerode straatverlichting die voor donkere verbindingen doorheen het landschap zorgt. Stad Ieper gaat nu nog een stap verder met een volledig faunavriendelijk lichtplan.
Donkere natuurverbindingen cruciaal
Vleermuizen vinden in het Ieperse landschap de ideale verblijfplaats dankzij de bosrijke gebieden, het vele water en de Vestinggordel rond de stad. ’s Nachts zoeken ze eten in bossen, boven water en zelfs in stallen. Beekvalleien en groene elementen als bomenrijen, hagen en houtkanten vormen de ideale vliegroutes tussen hun verblijfplaats en het voedselgebied. Een gevarieerd landschap met goede natuurverbindingen zijn dus cruciaal om te overleven.
Valentijn Despeghel, schepen van Natuur: “Na een selectie van prioritaire verblijfplaatsen van vleermuizen werden ook de prioritaire vliegroutes in kaart gebracht. Zones waar beekvalleien drukke wegen kruisen, wegen in of aan de rand van natuurgebieden … werden in detail bekeken. Dit resulteerde in een kaart met 555 prioritair aan te pakken lichtpunten van de in totaal 7699 op Iepers grondgebied. Voor elk lichtpunt wordt bekeken wat aangewezen is: omschakeling naar faunavriendelijke verlichting, naar dimbare LED, of om het lichtpunt eventueel helemaal weg te nemen.
Faunavriendelijk lichtplan
Vleermuizen zijn nachtdieren en mijden licht. De korte golflengtes van nachtelijk kunstlicht (blauw-groen) schrikken vleermuizen af met impact op hun jachttijd en vliegroutes. Om hun overlevingskansen te vergroten is doordachte verlichting belangrijk: indien mogelijk worden lichtpunten weggnomen of wordt het lichtspectrum van bestaande lichten aangepast naar oranjerood.

Bij OC Het Riet in Zillebeke, in de Lissewallestraat in Vlamertinge, bij het Sluispad en het Eiland in Ieper vind je de oranjerode straatverlichting al terug. Deze lichten creëren een donkere verbinding tussen de bestaande natuurgebieden als de Palingbeek, de Gasthuisbossen, de Galgebossen en de vele vijvers.

Stad Ieper gaat nu nog een stap verder met de uitwerking van een volledig faunavriendelijk lichtplan. De dienst Landschap doet daarvoor een beroep op het advies (2018) over vleermuisvriendelijke verlichting van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en vleermuizenspecialist Bob Vandendriessche van het Regionaal Landschap Westhoek.
INBO stelt voor de regio Ieper een connectiviteitsmodel op dat voorspelt hoe vleermuizen zich door het landschap kunnen bewegen. In 2022 wordt het finale kaartmateriaal hiervan opgeleverd en zal dit gebruikt worden om het faunavriendelijke lichtplan van Stad Ieper verder te verfijnen.

Ives Goudeseune, schepen van Openbaar domein: “Momenteel vindt in Ieper de verledding plaats waardoor ten laatste tegen 2030 alle openbare verlichting omgezet wordt in veel duurzamere LED-verlichting. Dit moet resulteren in een energiebesparing van gemiddeld 40%. Elke omschakeling van reguliere verlichting naar LED-verlichting wordt getoetst aan dit faunavriendelijk lichtplan. Uiteraard blijft de verkeersveiligheid prioritair, dus elk voorstel van omschakeling naar faunavriendelijke verlichting wordt door de verschillende stadsdiensten individueel bekeken. Zo wordt omwille van de veiligheid nog geen faunavriendelijke verlichting geplaatst langs invals- en verbindingswegen, op kruispunten, langs bochten en andere locaties (bv. bij voetbalveld).”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.