Home > Ieper rolt haar gloednieuw vuilnisbakkenplan uit

Ieper rolt haar gloednieuw vuilnisbakkenplan uit

Geschreven op 22 februari 2023 om 07:00 door Mario De Wilde

In 2021 stelde Stad Ieper, in samenwerking met Mooimakers, Fost Plus en VVSG, een vuilnisbakkenplan op. Hieraan ging een uitgebreide registratie en evaluatie van de bestaande vuilnisbakken vooraf. Enkele aanpassingen moeten het beheer van de straatvuilnisbakken efficiënter maken en mee zorgen voor een net Ieper. Kortom, de juiste vuilnisbak op de juiste plaats.

“Niet alleen de zone van de heraangelegde Leet krijgt nieuwe vuilnisbakken, ook rond de Grote Markt (11 stuks) en in de stationsomgeving (5 stuks) worden dezelfde nieuwe vuilnisbakken geplaatst, want deze toeristische plaatsen hebben vaker te kampen met zwerfvuil. De grotere capaciteit van de nieuwe vuilnisbakken zou dit probleem moeten oplossen. Daarnaast worden 13 bestaande zo goed als nooit gebruikte vuilnisbakken weggenomen en 14 waar er voortdurend huishoudelijk afval in of rond wordt gesluikstort. Sommige vuilnisbakken waren in slechte staat. Die worden gereinigd, hersteld en waar mogelijk en nodig vervangen. De uitrol van het nieuwe vuilnisbakkenplan wordt vanaf maart 2023 in fases doorgevoerd”, aldus Valentijn Despeghel, schepen van Milieu

Samen met Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG stelde Stad Ieper in 2021 een vuilnisbakkenplan op. Dit bestaat uit het inventariseren, het registreren en evalueren van het gebruik van de bestaande vuilnisbakken. Zo kunnen er gericht aanpassingen gebeuren aan het aantal en het soort vuilnisbakken in Ieper en het beheer ervan.

Via de toepassing Mijn Mooie Straat van Mooimakers werd de capaciteit, de vullingsgraad en of er al dan niet sluikstort aanwezig is eenvoudig en snel geregistreerd. Welke vuilnisbakken zitten overvol? Waar wordt er gesluikstort? En welke vuilnisbakken blijven leeg? Zo werd duidelijk dat bepaalde vuilnisbakken niet op de juiste plaats staan, te ver van de ingang van een speelplein bijvoorbeeld.

Een deel van de straatvuilnisbakken voldoet ook niet meer aan de hedendaagse normen voor een efficiënte lediging en beheer. Deze vuilnisbakken worden vervangen door grotere vuilnisbakken met een kleinere inwerpopening en een apart peukenrecipiënt. De eerste nieuwe vuilnisbakken zijn pas geplaatst op de heraangelegde Leet.

“De herinrichtingswerken aan de Leet zitten in de eindfase, alleen het Sint-Maartensplein blijft nog werfzone. Het nieuwe straatmeubilair houdt vanzelfsprekend rekening met het vuilnisbakkenplan. Er zijn 11 nieuwe en grote vuilnisbakken geplaatst. We hopen op een goede samenwerking tussen de bewoners, de vele bezoekers van de stad en onze eigen netheidsploeg om de buurt samen mooi en net te houden”, zegt Ives Goudeseune, schepen van Openbaar Domein

Efficiënter beheer vuilnisbakken

Naast het controleren van de inhoud, evalueerden we ook de omgeving waar de vuilnisbakken staan en legden we plaatsingscriteria vast. Zo worden een aantal vuilnisbakken op speelpleinen verplaatst omdat er nu geen logische looplijnen zijn.

De aanpassingen moeten het beheer van de straatvuilnisbakken efficiënter maken en mee zorgen voor een net Ieper. Uiteraard rekent de stad hierbij ook op de medewerking van alle inwoners. We roepen iedereen op om het spreekwoordelijke ‘voor eigen deur vegen’ ook regelmatig letterlijk toe te passen en afval en onkruid weg te nemen van de stoep. De eigen netheidsploeg NetIeper voert samen met de gemeenschapswacht systematisch controles uit op sluikstort. Het achterlaten van huisvuil in of aan de vuilnisbakken is verboden. Wie zelf een sluikstort opmerkt meldt dit via netieper@ieper.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.