Home > Ieper presenteert openluchtexpo: Beestige beelden in de stad

Ieper presenteert openluchtexpo: Beestige beelden in de stad

Geschreven op 6 mei 2023 om 07:16 door Mario De Wilde

Wie van dieren en wandelen houdt, kan zijn hart ophalen in Ieper. Het Stadsarchief ging naar aanleiding van Erfgoeddag op zoek naar de mooiste dierenfoto’s. De openluchtexpo ‘Beestige beelden in de stad’ is nog tot eind mei te zien op vijf locaties in de stad. “Van een werkhond, springpaard en prijsduif tot een koppel zwanen, een kudde schapen en een school vissen. In het straatbeeld van Ieper kom je gegarandeerd het hele dierenrijk tegen. Het archiefteam ging in de eigen collecties en de beeldbank van ‘Westhoek verbeeldt’ op zoek naar archiefstukken en foto’s die de rol van dieren in Ieper illustreren. Het resultaat is te zien op vijf infokubussen”, aldus Valentijn Despeghel, schepen van Archief

De locaties zijn niet lukraak gekozen. Het zijn plaatsen die door hun straatnaam of hun verleden een duidelijke link hebben met de dierenwereld. Op het Kattenkerkhof onderzoekt het Stadsarchief de relatie tussen mens en dier: van werkkracht en vervoersmiddel tot gezelschapsdier. En verwijst de naam van dit plein naar het favoriete dier van onze Kattenstad?

De betekenis van de Veemarkt laat weinig aan de verbeelding over. Tot aan de Tweede Wereldoorlog werden er hier dieren verkocht en geslacht en vonden er prijskampen plaats. Vandaag herinneren de gietijzeren hekkens en het café ‘De Oude Veemarkt’ nog aan de geschiedenis van deze handelsplaats.

Het Bellewaardebeekpad was jarenlang van april tot eind augustus een populaire trekpleister voor vinkeniers. De witgekalkte strepen op de grond tonen de rij waarin de zangkooien werden geplaatst. De vinkeniers turfden de ‘suskewiets’ en de deelnemer met de meeste liedjes ging als winnaar naar huis. Ook de eeuwenoude en oervlaamse duivensport staat in de schijnwerpers.

Op het Zaalhof waan je je even terug bij de vroegere ruiterijschool. Nu ligt het grasplein er vredig bij, maar halfweg de 19de eeuw was het er een drukke bedoening. Jonge militairen kwamen van over de hele wereld naar Ieper om opgeleid te worden tot topruiter. Ook de dieren rond onze stadswallen krijgen een plaats in deze expo. Op vele oude foto’s sieren zwanen de Ieperse stadswateren. De herders met hun schaapskuddes en vissers langs het vestingwater maken deel uit van het stadszicht. De mooiste dierenfoto’s op en rond de vestingen vind je aan de Poternebrug.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.