Home > Ieper presenteert haar nieuw speelterrein voor kinderen in Astridpark

Ieper presenteert haar nieuw speelterrein voor kinderen in Astridpark

Geschreven op 25 juli 2023 om 14:10 door Mario De Wilde

Morgen woensdag 26 juli opent een nieuw speelterrein voor kinderen van 6 tot 12 jaar in het Astridpark te Ieper. Het terrein werd in samenspraak met kinderen en jongeren uit de buurt gekozen en is zo ontworpen dat alle kinderen aan het spelplezier kunnen deelnemen, want het speelterrein is deels inclusief.

Het speelplein werd in een tweedelig participatietraject dat georganiseerd werd door de jeugddienst uitgekozen door een 150-tal kinderen uit de omliggende buurt en de twee omliggende scholen (Sint-Michielsschool en De Minnetuin). De kinderen kozen uit acht ontwerpen een speelterrein met een vogelnestschommel, een wip, een draaipaddenstoel en een speelhuis met glijbaan en klimmogelijkheden. Als kers op de taart is dit het eerste speelterrein in Ieper met een trampoline.

De indeling van het speelterrein is zorgvuldig uitgestippeld met oog voor veiligheid en inclusiviteit. Zowel de trampoline als de vogelnestschommel zijn toegankelijk voor kinderen in een rolstoel. De toestellen werden bewust dicht bij het wandelpad geplaatst en hebben gras als ondergrond om de toegankelijkheid te bevorderen. Zo kunnen meer kinderen gebruik maken van het speelterrein en het plezier ervan ervaren.

Dit is het eerste speelterrein in Ieper waar er actief ingegaan wordt op het verhaal van inclusiviteit. Dit is een beginnend verhaal waar de jeugddienst al eerste stappen in neemt door deel te nemen aan het lerend netwerk ‘Toegankelijke speeltuinen’ van Inter Vlaanderen. De bedoeling is om bij de aanleg van nieuwe speelterreinen in de toekomst hier steeds bewust bij stil te staan en te implementeren waar mogelijk.

Het speelplein werd mede mogelijk gemaakt door cofinanciering uit Plattelands Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen. Met hun steun wil stad Ieper verder inzetten op het weefsel en netwerk aan openbare ruimtes en terreinen rn dit door multifunctionele kwalitatieve plaatsen te maken waar ruimte is om elkaar te ontmoeten, om te sporten, om te spelen, voor verenigingen in een groen kader.

De opening van het speelterrein zal plaatsvinden op woensdag 26 juli 2023 om 16u in het Astridpark in Ieper. Alle kinderen en hun ouders zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de feestelijke gelegenheid.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.