Home > Ieper krijgt een bos van 2420 bomen, met dank aan een Oostenrijks familiebedrijf

Ieper krijgt een bos van 2420 bomen, met dank aan een Oostenrijks familiebedrijf

Geschreven op 6 december 2021 om 11:43 door Mario De Wilde

Gisteren hebben Stad Ieper, in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij en het bedrijf Kronospan langs de Ieperlee verschillende bosjes aangeplant. In totaal werden op twee percelen 2400 bomen en struiken en 20 hoogstambomen aangeplant. De aanplantingen kregen de toepasselijke naam ‘Ieperleebosjes’. Deze aanplantingen sluiten aan op de bestaande waardevolle groenzone langs het Ieperleekanaal. Met de aanplant van onder meer meidoorn, sporkehout, vogelkers en verschillende wilgensoorten bieden we voedsel en schuilgelegenheid aan heel wat insecten, vogels, vleermuizen en andere kleine zoogdieren.

Deze aanplantactie kadert in een overeenkomst die Stad Ieper en Kronospan recent hebben afgesloten. Kronospan is een Oostenrijks familiebedrijf en wereldleider op het vlak van houtafgeleide producten zoals laminaat, OSB, spaan- en HDF-platen. Voor Kronospan is de zorg voor het milieu en omgeving een belangrijk beleidspunt. Zo heeft het bedrijf wereldwijd al haar vorkheftruks geëlektrificeerd, wordt voluit gekozen voor hernieuwbare energie en kiest het bedrijf bewust om steeds meer gerecycleerd hout te gebruiken als basisgrondstof in de productie in de plaats van vers hout.

“Ik ben al jarenlang actief als vrijwilliger bij de paddenoverzetacties die de dienst Landschap van de stad Ieper jaarlijks organiseert. Recent lanceerde ons bedrijf een nieuw project onder de noemer ‘Grow – Let’s plant the future together’. Bedoeling is om in het plantseizoen 2021-2022 in 22 landen (waaronder België) samen 1 miljoen bomen aan te planten. Op deze manier wil het bedrijf haar schouders zetten onder de vergroening van de omgeving. Toen ik de plannen van het stadsbestuur over toekomstige vergroeningsprojecten zag zijn we met elkaar gaan praten. En het blijft niet bij deze aanplanting want Kronospan zal de stad Ieper ook ondersteunen bij toekomstige plantacties aan het speelbos in Brielen, het Molenwegparkje en het Jan Ypermanpark”, aldus Ignace Gorus, managing Director Kronospan

“Als schepen van Landschap ben ik bijzonder verheugd dat Kronospan ons wil helpen in het realiseren van ons streefdoel om deze legislatuur 100000 bijkomende bomen aan te planten. Naast deze 2420 bomen zal Kronospan met de komende projecten nog eens zo’n 15000 bomen sponsoren. Mede door de steun van bedrijven als Kronospan kunnen we op een snellere manier ons landschap vergroenen wat goed is voor de biodiversiteit en het mentaal welzijn van onze inwoners. Bovendien kunnen bijkomende bomen meer CO2 capteren. Een win-win voor iedereen”, sluit Valentijn Despeghel, schepen van Natuur, zich daarbij aan.

De bomen werden aangeplant op gronden van de Vlaamse Milieumaatschappij door personeelsleden van Kronospan die hiervoor hulp kregen van de Landschapsvrijwilligers, leden van de Milieuraad en vrijwilligers van Natuurpunt. Deze bosjes zijn niet publiek toegankelijk, genieten kan vanaf het fietspad langs de Diksmuidseweg.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.