Home > Ieper is vanaf nu een bijzondere pleegzorggemeente

Ieper is vanaf nu een bijzondere pleegzorggemeente

Geschreven op 21 november 2019 om 15:19 door Mario De Wilde

Stad Ieper zet in op samenwerking met pleegzorg West-Vlaanderen en ontvangt het officiële label ‘pleegzorggemeente’. Pleegzorg is er voor kinderen maar ook (jong)volwassenen met een beperking die tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Het ouderschap wordt als het ware gedeeld. In Ieper zijn er 32 pleeggezinnen. Die vangen 35 pleegkinderen en 3 (jonge)volwassenen met een beperking op. Bijna 3 procent van de pleegplaatsingen in West-Vlaanderen gebeuren in Ieper (38/1296). Bovendien is er een vast lokaal antennepunt in Ieper (Ter Waarde 46 bus 101 – 8900 Ieper). Er is steeds meer vraag naar mensen die kinderen en jongeren kunnen opvangen in hun gezin. Die stijging komt door nieuwe wetgeving, die jeugdrechters ertoe aanzet pleegzorg als eerste optie te overwegen bij de uithuisplaatsing van een kind. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die pleegzorg kennen.
Er zijn dus wel een pak pleeggezinnen, maar de zoektocht naar mensen die hun huis en hart willen openzetten voor kinderen die door omstandigheden tijdelijk niet thuis kunnen wonen, gaat onverminderd voort.

Stad Ieper wil nu helpen in de zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen en ontvangt hiervoor het officiële label ‘pleegzorggemeente’.

Dit label krijgt een prominente plek op de website van Stad Ieper en in de volgende editie van het Stadsmagazine ‘Iedereen Ieper’. Verder doet Stad Ieper regelmatig oproepen via sociale media en stelt lokalen ter beschikking voor infosessies voor kandidaat-pleegzorgers. Eva Ryde, Schepen voor Welzijn: “Als kind opgroeien met een pleegbroer en er mee zorg voor dragen, heeft me heel bewust gemaakt van de noden bij kinderen die (even) niet thuis kunnen wonen maar ook hun ouders. Alle jongeren verdienen een positieve omgeving om in op te groeien. Pleegzorg kan hierbij een antwoord bieden maar vraagt ook een stevig engagement. Als stadsbestuur willen we daarom (kandidaat-)pleegouders ondersteunen en deze opvangvorm regelmatig onder de aandacht brengen. We hopen op die manier extra kandidaten over de streep te trekken en nog meer kinderen/jongvolwassenen te helpen ”. (gsm-nummer schepen Ryde: 0491.05.70.13)

Wil je meer info over pleegzorg? www.pleegzorgvlaanderen.be of bel naar 051 200 222.

Foto copyright Stad Ieper

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.