Home > Ieper is klaar voor de zomer en installeert speciale nestkastjes voor zwaluwen

Ieper is klaar voor de zomer en installeert speciale nestkastjes voor zwaluwen

Geschreven op 27 april 2019 om 19:36 door Mario De Wilde

Ieper installeert speciale nestkastjes voor gierzwaluwen. Toen zwaluwen door verbouwingen aan het gebouw Nazareth hun nestjes verloren, leken ze op de dool. Stad Ieper installeert nu speciale nestkastjes om ze opnieuw een plek te geven om te broeden. De gierzwaluw is een typische stadsvogel die in Ieper op een 10-tal plaatsen broedkolonies van 5 tot 25 nesten kent. Deze bijzonder interessante zomervogel verblijft hier van begin mei tot begin september, en verdwijnt dan weer naar Afrika. Gierzwaluwen vliegen bijna hun hele leven lang, Ze komen enkel ‘aan land’ om te broeden. Alle andere levensfuncties worden vliegend uitgevoerd.

Bovenaan de gevels op de binnenkoer van het gewezen godshuis en rusthuis Nazareth in Ieper (tussen de Rijselstraat en de Bukkerstraat vlakbij de ‘put’ van de vestingen) woonde er tot de verbouwingswerken van enkele jaren geleden een vaste kolonie gierzwaluwen, met ongeveer 15 nesten. De vogels broedden er in de smalle holtes onder de dakranden. Door de grote renovatie- en herinrichtingswerken, die binnen het mooie gebouwencomplex nieuwe bestemmingen mogelijk maakten, verdwenen deze nestplaatsen.

Gierzwaluwen aanvaarden echter ook geschikte nestkasten, die hoog tegen gevels geplaatst worden, als vervanging voor hun gekende maar verdwenen broedplaatsen. Zo zijn er door de stad al een tiental nestkasten voorzien langs de Sint-Niklaasstraat (2005) en vijftien kasten op de hoge gevel van het Instituut Immaculata, langs de Wenninckstraat. Beide projecten slaagden zeer goed en herbergen jaarlijks tussen 20 en 30 broedkoppels.

Vorig jaar maakte directeur Hans Vandenbroucke van het Vrije LCB, dat gehuisvest is in een vleugel van het vernieuwde Nazarethcomplex, er de milieudienst en leden van de milieuraad attent op dat de gierzwaluwen nog jaarlijks terugkeren naar hun vertrouwde broedplaats in het Nazareth, maar geen geschikt broedplaats meer vonden. Daarop nam de stad initiatief. Door de eigen Technische Dienst werden 30 nestkasten, speciaal ontworpen voor gierzwaluwen, inéén getimmerd. Vandaag op 26 april zijn deze kasten bovenaan de hoge gevels langs de binnenkoer van het Nazareth opgehangen

Foto’s copyright Stad Ieper 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.