Home > Ieper houdt wekelijks muzikaal protest tegen de oorlog in Oekraïne

Ieper houdt wekelijks muzikaal protest tegen de oorlog in Oekraïne

Geschreven op 10 mei 2022 om 12:59 door Mario De Wilde

Ieper wil blijvend signalen geven dat oorlog niet de manier is om conflicten op te lossen, en daarom start het vanaf donderdag 19 mei een wekelijkse actie. Elke donderdag om 18 uur laat de stad muziek aan het woord als protest tegen oorlog. Op zaterdag 14 mei wordt de vredesvlag nog eens uitgerold op de Grote Markt.

Muziek als vorm van verzet

Burgemeester Emmily Talpe, bevoegd voor Vrede: “Al bijna drie maanden lang worden elke dag Oekraïense inwoners slachtoffer van het oorlogsgeweld, worden steden en dorpen vernield, moeten mensen op de vlucht slaan. Het raakt ons allemaal diep. Met deze acties willen we als Vredesstad blijvend onze solidariteit uitdrukken met Oekraïne en de boodschap uitdragen dat oorlog nooit de oplossing is voor een conflict en dat de burger keer op keer het grootste slachtoffer is.” De inspiratie voor de wekelijkse muziekprotesten haalde de stad bij Vedran Smailovic, bekend als de cellist van Sarajevo. De muzikant uit Bosnië – Herzegovina speelde tijdens het beleg van Sarajevo in de jaren ’90 (Balkanoorlogen) muziek in de ruïnes van de stad. Op het gevaar af door sluipschutters onder vuur genomen te worden, speelde hij ook vaak op begrafenissen. Muziek spelen was zijn vorm van verzet tegen de oorlog.

Stad Ieper is nog op zoek naar mensen die graag een donderdag voor hun rekening willen nemen om mee de boodschap van Ieper Vredesstad uit te dragen. Wie bereid is om – samen met vrienden of alleen – een lied te spelen, te zingen, een tekst te lezen onder het Nieuwerck op een van de komende donderdagen om 18 uur, neemt contact op met vrede@ieper.be om concreet af te spreken. Bellen kan naar 057 239 459.

Uitrol vredesvlag

Op zaterdag 14 mei om 14 uur wordt ook de grote Vredesvlag nog eens uitgerold op de Grote Markt. Een actie die gebeurt in solidariteit met slachtoffers van de oorlog in Oekraïne en alle slachtoffers uit andere oorlogen. Wil je de vredesvlag mee uitrollen? Afspraak om 13.30 uur op de binnenkoer van de Lakenhallen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.