Home > Ieper frist wandelinfrastructuur langs trage wegen op

Ieper frist wandelinfrastructuur langs trage wegen op

Geschreven op 5 juli 2022 om 09:43 door Mario De Wilde

Het Ieperse grondgebied telt veel trage wegen. Deze voetwegen, vaak met een cultuurhistorische waarde, brengen de wandelaar op een verkeersveilige manier langs mooie plekjes in het landschap. De wandelinfrastructuur is echter dringend aan vernieuwing toe. Dankzij de steun vanuit het Europees Landschapsfonds en de Provincie West-Vlaanderen kunnen de Stad Ieper en het Regionaal Landschap Westhoek deze wandelwegen versneld duurzaam opfrissen. “Komende maanden zal de dienst Landschap in samenwerking met het Regionaal Landschap Westhoek een 12-tal wandel- en weidepoorten en honderden lopende meters kastanjeafrastering, knuppelpaden, paaltjes en trappen vernieuwen met duurzame materialen. Op die manier zijn deze trage wegen opnieuw klaar voor vele decennia van wandelplezier”, aldus Valentijn Despeghel, schepen van Natuur en Landschap

De infrastructuur langs deze trage wegen (wandel- en weidepoortjes, trappen, knuppelpaden …) kreeg het het afgelopen jaren hard te verduren. Door het veelvuldig gebruik tijdens de coronacrisis stelden we een versnelde achteruitgang vast. Bovendien dateren verschillende poortjes nog uit de startperiode van het wandelnetwerk Ieperboog (2006) en zijn deze dringend aan vernieuwing toe. Op sommige plaatsen stellen we jammer genoeg ook vandalisme vast. Een grondige opfrissing van alle recreatieve infrastructuur langs de wegen. Hiervoor werd een projectdossier ingediend bij het Vlaamse Herstelfonds en half juni kregen we bericht van de minister dat dit dossier goedgekeurd werd. De stad kan een beroep doen op een subsidie van 34.732,5 euro van de Vlaamse regering en het Regionaal Landschap Westhoek.

Daarnaast werden ook middelen voorzien om 3 trage wegen rond Ieper landschappelijk op te waarderen. Door het aanplanten van een aantal hoogstambomen en wat houtkanten worden deze trage wegen landschappelijk ingekleed en voorkomen we plaatselijk bodemerosie. Bovendien verhoogt op die manier de belevingswaarde voor de gebruikers. Een win-win dus. Voor dit dossier kan de stad Ieper een beroep doen op middelen van het ‘Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland’ en middelen van het Regionaal Landschap Westhoek.

Foto: schepen Valentijn Despeghel en Xavier Vlaemynck van het Regionaal Landschap Westhoek bij een te vernieuwen wandel- en weidepoort in de Processieweg in Dikkebus.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.