Home > Ieper bouwt een gemeenschapshuis voor de buurt in een nieuwe woonwijk.

Ieper bouwt een gemeenschapshuis voor de buurt in een nieuwe woonwijk.

Geschreven op 28 januari 2019 om 22:46 door Mario De Wilde

In Ieper is de wijk De Vloei in volle aanbouw. De wijk ligt grofweg tussen de Zonnebeekseweg en de Meenseweg. Het wordt een wijk met veel groen, veel ruimte en er zijn heel veel mogelijkheden tot bouwen op maat. Alles bijéén wordt in ongeveer 250 woongelegenheden voorzien op de Vloei en kunnen er op termijn ongeveer een 500-tal mensen wonen in een groene omgeving en op een dikke kilometer afstand van de Grote Markt. Ongeveer de helft van de kavels is momenteel al vergund.

Gemeenschapshuis ‘De Druppel’
De Vloei is dus méér dan een gewone woonwijk. In de aanleg van de wijk gaat extra aandacht naar duurzaamheid en vandaag wordt de eerste steen gelegd van een uniek concept in modern wonen: een gemeenschapshuis of ontmoetingsruimte voor de bewoners van de buurt. Die ontmoetingsruimte krijgt de naam ‘de Druppel’ en moet dienen om de mensen bijéén te brengen: workshops, bijéénkomsten, vergaderingen of festiviteiten. Rond De Druppel komt een grote groenzone met een omnisportveld, een petanquebaan en veel fietsrekken.
De Druppel wordt ongeveer 130 vierkante meter groot en krijgt, naast een centrale ontmoetingsruimte, ook sanitair en een kleine keuken. Het gaat om een passief gebouw dat zal verwarmd worden met een warmtepomp en zijn elektriciteit zelf zal maken via zonnepanelen. De toiletten spoelen door met regenwater en de verlichting werkt met LED-lampen. De ruwbouw bestaat uit houtskelet gevuld met ecologische papiervlokken. Nog duurzamer bouwen kan amper. De aannemers krijgen bij de bouw van de Druppel daarenboven hulp van scholieren van het VTI Ieper want de bouwtechnieken die hier worden aangewend zijn zeer leerrijk voor jonge bouwvakkers.

Wat maakt De Vloei extra speciaal?
De wijk wil heel kindvriendelijk zijn en dus autoluw door slimme verkeersingrepen. Er is extra plaats voorzien voor groenzones, boomgaarden, rustige hoekjes, ligweiden, taluds, speelzones en waterpartijen en grachten. Te midden de wijk zal er ook een beekje stromen waar kinderen kunnen ploeteren en spelen met waterspeeltuigen. De straatnamen verwijzen trouwens naar de opzet van de wijk: Fauna- en Aquastraat ofwel groen en water. Dé grootste troef van de wijk is zijn centrale ligging op amper 1,5 kilometer van de Grote Markt én de goedkope grondprijzen.

Interesse uit binnen-en buitenland in dit concept van ‘duurzaam bouwen’.
Stad Ieper is niet weinig trots dat vandaag de eerste steen wordt gelegd van het buurthuis. De interesse voor de aanpak van, niet alleen De Druppel maar van de hele woonwijk, kan op interesse rekenen in binnen en buitenland: scholen, verenigingen, besturen, intercommunales komen op bezoek om te kijken hoe dit in Ieper wordt aangepakt. We hebben zelfs al delegaties uit Zweden en Frankrijk ontvangen.
Wil je meer algemene info over het concept ‘De Vloei’: Duurzaamheidsambtenaar Hein Lapauw: 057.451.672.
Bevoegde schepenen: Philip Bolle: 0495109667 en Valentijn Despeghel: 0477.64.06.59.
Mensen die interesse hebben in een lot bouwgrond: dienst wonen, wonen@ieper.be of 057 451 773

1 reactie

Devos rita
Geschreven op 2023-07-27 01:20:25
Kan men afsprak maken kostprijs is dit om te kopen ,graag meer info dank r

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.