Home > Huldiging Reinold Haesebrouck: 100ste verjaardag van aanduiding van Onbekende Soldaat in Oostkamp

Huldiging Reinold Haesebrouck: 100ste verjaardag van aanduiding van Onbekende Soldaat in Oostkamp

Geschreven op 27 oktober 2022 om 11:21 door Mario De Wilde

Het Brugse Ommeland herdenkt dit najaar samen met Stad Brugge en het War Heritage Institute en met steun van Defensie de 100e verjaardag van de aanduiding van de Onbekende Soldaat. Het was Reinold Haesebrouck, zelf oud-strijder en oorlogsinvalide, die de onbekende soldaat aanduidde die in het Graf van de Onbekende Soldaat in Brussel zou bijgezet worden. Dit gebeurde op 10 november 1922. Er worden in dit kader meerdere herdenkingsmomenten georganiseerd, met op 24 oktober de herdenking aan het graf van Reinold Haesebrouck en de inhuldiging van een paneel op de Oostkampse begraafplaats De Warande.

Reinold Haesebrouck werd in 1892 geboren in Sint-Michiels. Hij was soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog, tot hij op 24 oktober 1917 met zijn patrouille vijandelijke stellingen verkende in Diksmuide, waar het tot een gevecht kwam. Hierbij werd Reinold geraakt door granaatscherven in het gezicht, waarbij hij één oog verloor – het andere raakte hij later kwijt aan een zware ontsteking. Reinold Haesebrouck overleed op 25 augustus 1951 in Assebroek, waarna hij in Oostkamp werd begraven, op zijn wens dicht bij zijn ouders.

Op 10 november 1922 werd de Onbekende Soldaat gekozen die in Brussel aan de congreskolom bijgezet zou worden. Om de anonimiteit van de onbekende soldaat te waarborgen, werd op vijf verschillende begraafplaatsen telkens een kist van een onbekende soldaat opgegraven. Deze kisten werden naar Brugge gebracht, waar Reinold – als blinde oorlogsinvalide – één kist aanduidde: de vierde van links.

Jan de Keyser, burgemeester: “Met de huldiging naar aanleiding van de 100e verjaardag van de aanduiding van de Onbekende Soldaat, herinneren we onszelf en iedereen aan de gruwel van de oorlog en de waarden van vrede en vrijheid. Een boodschap die we samen moeten blijven uitdragen. We herdenken hiermee ook alle oorlogsslachtoffers, soldaten en burgerslachtoffers, hier en overal ter wereld.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.