Home > Huis met vele kamers & Inloophuis ’t Sas in Brugge zetten met opendeurdag werking in de kijker

Huis met vele kamers & Inloophuis ’t Sas in Brugge zetten met opendeurdag werking in de kijker

Geschreven op 27 juni 2022 om 10:08 door Mario De Wilde

Op 400 meter van elkaar vind je in hartje Brugge Inloophuis ’t Sas en het Huis met vele kamers. Inloophuis ‘t Sas is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen met verminderde welzijnskansen. Het Huis met vele kamers biedt onder andere een ontmoetingsruimte en een herstelacademie, voor mensen met psychische kwetsbaarheid. Om de beide werkingen breder bekend te maken, hielden ze op 24 juni samen opendeur.

Regine Steevens, Huis met vele kamers: “Op directieniveau werken onze initiatieven al samen sinds 2020. Via een nog intensievere samenwerking willen we het traject versterken. Onze bezoekers hebben baat bij een aanbod op maat, als het minder goed gaat. In het Inloophuis ’t Sas kunnen ze even op verhaal komen. Maar soms is een gesprek met lotgenoten of gerichte GGZ-begeleiding wenselijk, en dan verwijzen we graag door naar het Huis met vele kamers. We nemen de drempels tussen beide voorzieningen zo veel mogelijk weg en reiken de hand aan wie psychosociale ondersteuning kan gebruiken.”

Het informeel contact tussen de medewerkers van beide diensten is niet nieuw. Een ervaringsdeskundige van het Huis met vele kamers fungeert vandaag als verbindingspersoon. Ze sluit maandelijks aan op de teamvergadering van het Inloophuis ’t Sas, zodat beide locaties expertise en zorgvragen kunnen aftoetsen en uitwisselen. Dat loont, beaamt ook burgemeester De fauw.

Dirk De fauw, burgemeester: “De werking van het Huis met vele kamers wordt ondersteund door verschillende partners die deel uit maken van het Netwerk Nowe regio Noord-West-Vlaanderen. Professionals garanderen de juiste toeleiding binnen het aanbod van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), voor al wie daar nood aan heeft. Het Huis is de plek waar stigma’s over geestelijke gezondheidszorg doorbroken worden. Door de link met Inloophuis ’t Sas krijgen ook de meest kwetsbaren ondersteuning op maat. Zo vullen ze elkaar perfect aan.”

De initiatiefnemers zijn vastberaden om hun dienstverlening samen verder vorm te geven. De link met Buurtwerking Meersen 8000 is daarbij onontbeerlijk.

Pablo Annys, schepen van sociale zaken / voorzitter welzijnsvereniging ‘t Sas: “De aanwezigheid van deze ‘open huizen’ in onze stad is ontzettend belangrijk. Het Huis met vele kamers werd de voorbije jaren helemaal heringericht. Ook in Inloophuis ’t Sas hebben we in de lente de nieuw ingerichte tuin voorgesteld. Het signaal is duidelijk: je bent hier welkom, ongeacht de spreekwoordelijke rugzak die je draagt. We maken er een positieve rugzak van en vellen geen oordeel. Brugge draait om mensen, en de buurtwerking maakt dat we de vinger aan de pols kunnen houden bij mensen uit deze wijk. Met de steun van het Huis met vele kamers en Inloophuis ’t Sas blijft niemand achterwege, als het even wat moeilijker gaat.”

Het project ‘Huis met vele Kamers’ wordt mogelijk gemaakt dankzij Netwerk Nowe Noord-West-Vlaanderen, met deze partners:

PC Sint-Amandus
Covias
PZ Onzelievevrou
PTC Rustenburg
CGG Noord-West Vlaanderen VZW
OCMW Brugg
de departementen psychiatrie van AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas
Centrum voor Psychische Revalidatie Inghelburch
Familieorganisatie Similes
Patiëntenorganisatie Uilenspiegel

Getuigenissen van de Opendeurdag – Huis met Vele Kamers

Els Vermote, ervaringswerker

“Goeiemiddag allemaal en welkom op de opendeurdag van het Huis met vele kamers en Inloophuis ’t Sas. Ik ben Els, ervaringswerker en actief binnen het PZ Onzelievevrouw en de Herstelacademie. 3 jaar geleden stond ik hier ook. Toen was het huis nog niet opgeknapt en ik moet zeggen dat de verbouwingen meer dan geslaagd zijn. Het is een mooie, gezellige ontmoetingsplek geworden van en voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Maar het huis is meer dan een ontmoetingsplek. Hier worden ook sessies gegeven van de Herstelacademie, hier wordt vergaderd, aan ervaringswerk en aan destigmatisering gedaan. Hier voelen mensen, met of zonder kwetsbaarheid, zich thuis! Ik wil iedereen bedanken die hier zijn schouders onder heeft gezet. Het resultaat mag er zijn. Chapeau hiervoor!”

Mieke Barbry, ervaringswerker

“Ik ben vrijwillig medewerker in de ‘ontmoeting’ en ervaringswerker in de Herstelacademie. Na de officiële opening, bijna 2 jaar geleden, is dit een tweede moment om het Huis met vele kamers in de kijker te zetten. Voor deze opendeur is er een samenwerking ontstaan met het Buurtcomité Meersen 8000 en Inloophuis ’t Sas. Het is een hele onderneming geweest en het resultaat vandaag mag gezien worden. We hopen dan ook dat onze samenwerking verdergezet zal worden. De hele dag door kan iedereen van de ene locatie naar de andere, om beide initiatieven beter te leren kennen en de sfeer op te snuiven. De symbolische rugzak van mensen is een uitnodiging om je eigen ideeën en inspiratie door te geven. We maken er een positieve rugzak van. Vul de rugzak dus maar en….vergeet vooral niet wat plezier te maken.”

Leopold Van Mullem, Inloophuis ’t Sas

“Het Inloophuis is er voor iedereen, oud en jong. Je kunt hier terecht voor alle inlichtingen, van welke aard ook, of om persoonlijk geholpen te worden bij je administratie. Je kan hier iets drinken voor de economische prijs van 20 cent. Wil je iets eten, dan kan je dagelijks verse soep krijgen voor 20 cent, of een verse croque voor 40 cent. Eén keer per maand is er een bingonamiddag en wekelijks kan je een liedje aanvragen dat we op de tv afspelen. In het Inloophuis kom je niet alleen met je problemen. Er is ook ontspanning, je kunt er kaarten en er liggen ook verschillende strips. Bij een kop koffie, thee of frisdrank: iedereen is welkom, vanwaar je ook komt.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.