Home > Howest–studenten Sociaal Werk in Brugge op de bres tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag

Howest–studenten Sociaal Werk in Brugge op de bres tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag

Geschreven op 30 mei 2023 om 10:59 door Mario De Wilde

Vijf studenten Sociaal Werk van Howest werken verschillende sensibiliseringscampagnes uit in samenwerking met de Preventiedienst Brugge. Hiermee willen zij een veiligere omgeving voor hun medestudenten creëren door hen bewust te maken over wat zij kunnen doen als omstaander van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Aan de hand van de 5 A’s geven ze tips over hoe je correct, veilig en eenvoudig zou kunnen reageren als zo’n situatie zich voordoet.

Stad Brugge erkent dat veel mensen nog steeds seksueel grensoverschrijdend gedrag ervaren. De studenten namen een enquête af binnen Howest waaruit bleek dat 79% van de 533 respondenten zelf seksueel grensoverschrijdend gedrag ervaren hadden. Ongeveer 20 respondenten getuigden grensoverschrijdend gedrag als minderjarige ervaren te hebben. Uit de enquête bleek dat minstens 30% niet weet hoe ze hierop kunnen reageren of hebben schrik om in te grijpen. De Preventiedienst sloeg met een groep studenten Sociaal Werk de handen in elkaar om onderzoek te doen en een campagne uit te werken om hun medestudenten te sensibiliseren en te werken rond het omstaandersprincipe.

Het omstaandersprincipe verwijst naar het fenomeen waarbij mensen in groepen vaak geen hulp bieden aan een persoon die geconfronteerd wordt met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit omdat ze denken dat iemand anders wel actie zal ondernemen. Het is belangrijk om dit probleem aan te pakken, omdat het kan leiden tot een gebrek aan hulp voor de persoon in die situatie.

Een spel en een strip werden door de studenten ontwikkeld. Het spel ‘The A game’ daagt de speler uit om na te denken over hun eigen grenzen en te oefenen hoe ze als ze omstaander kunnen reageren. Het werd meerdere keren gespeeld op de verschillende campussen van Howest Brugge en zal beschikbaar worden gesteld in de bibliotheek van Howest. De studenten werkten de strip volledig zelf uit. De strip verduidelijkt de 5A’s; Afzonderen, Afleiden, Anderen betrekken, Aanspreken en Aanwezig blijven. Als toekomstig sociaal werkers vonden ze het belangrijk om de nadruk te leggen op een divers beeld dat onze samenleving zo veel mogelijk weerspiegelt

Met dit sensibiliseringsproject hopen de studenten een verandering in de houding van medestudenten te bekomen ten opzichte van het omstaandersprincipe. Door hun medestudenten aan te moedigen om actie te ondernemen, kunnen ze een verschil maken en het aantal slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag verminderen. “We hopen met een project als deze de studenten Sociaal Werk voor te bereiden op hun latere job en hen te betrekken in een thema dat de samenleving bezighoudt”, zegt schepen van Preventie en Jeugd Mathijs Goderis. “Met deze campagnes moedigen we aan om in te grijpen als men seksueel grensoverschrijdend gedrag ziet gebeuren. Hiermee willen we zorgen voor een groter collectief signaal als reactie op ongepast gedrag.”

___

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.