Home > Houthulst vierde 100-jarige Sint-Jan-de-Doperkerk met tentoonstelling en er is ook een boek

Houthulst vierde 100-jarige Sint-Jan-de-Doperkerk met tentoonstelling en er is ook een boek

Geschreven op 18 september 2022 om 17:11 door Mario De Wilde

In Houthulst bestaat de nieuwe kerk 100 jaar. Het verhaal wordt van 20 september tot 16 oktober verteld op de tentoonstelling in de Sint-Jan-de-Doperkerk. In 1826 kocht J.P. Cassiers het grootste deel van Houthulstbos. Op dat moment waren er twee woonkernen in het bos: Terrest (Zarren) en Hoogkwartier (Klerken). Geleidelijk aan ontsloot Cassiers het bos om vlotter verkochte bomen te kunnen vervoeren. Zijn handel bloeide en in 1842 liet hij een landhuis optrekken om er na zijn huwelijk met Carolina de Pattin de Langemarck te gaan wonen.

Omstreeks 1853 liet Cassiers plannen ontwerpen om een kerk en parochie op te richten in Houthulst. Hij krijgt in 1857 toestemming voor het oprichten van een parochie en een jaar later start de bouw van de kerk. Ze werd gebouwd naar een ontwerp van architect Pierre Buyck en stond op de plaats waar nu het standbeeld van de stervende man staat. In 1860 was de kerk klaar voor gebruik door de parochie.

Van bij de start vroeg de bisschop van Brugge zich af of er genoeg plaats was voor alle gelovigen in Houthulst. Deze vraag bleef de komende jaren bestaan en in 1913 werden er plannen opgevat om architect Jos Viérin een uitbreiding van de kerk te laten realiseren. Door de start van de Eerste Wereldoorlog werden deze plannen echter opgeborgen. Niemand had toen verwacht dat de kerk vier jaar later volledig verwoest zou zijn. Na de Grote Oorlog werd de kerk heropbouwd door dezelfde Jos Viérin. Hij koos voor een heel ander ontwerp. Hij ging niet voor de gekende neogotische kerk, maar voor een ruimere kerk met art deco interieur. De bouw startte in 1920 en werd vervolledigd in 1923 met de plaatsing van de klokken. In 1922 werd de kerk officieel ingewijd en dat wordt dit jaar via een tentoonstelling en feest herdacht.

Drie decennia na de Eerste Wereldoorlog brak een nieuwe oorlog uit. De Tweede Wereldoorlog had nauwelijks impact op de gebouwen. Tijdens deze oorlogsjaren werden twee van de drie klokken opgeëist om te laten smelten. Het zou tot de jaren vijftig duren voor er nieuwe klokken waren. De grootste schade kwam echter niet van de oorlog, maar door een ontploffing tijdens het ontmantelen van bommen in het munitiedepot in maart 1945. In de hele regio waren ramen uit de huizen, voor de kerk betekende dit ingestorte gewelven, gebroken ramen, losgerukte klokkenstoel … Alles werd hersteld en ook de volgende jaren bleef de kerkfabriek investeren in de vernieuwing van het kerkgebouw.
Openingsuren
De tentoonstelling is open van dinsdag 20 september t.e.m. zondag 16 oktober 2022 van 9.00 tot 17.00 uur.
Op zondag 18 september en 25 september is er de mogelijkheid om de doopkapel, doksaal en de sacristie te bezoeken.
Boek 100 jaar Sint-Jan-de Doper Voor deze gelegenheid werd alles gebundeld in een boek “100 jaar Sint-Jan-de-Doper kerk Houthulst” Het boek werd op de tentoonstelling voorgesteld. Het boek kost 25 euro en telt 120 pagina’s met meer dan 60 foto’s. De auteur van het boek is Johan Vanassche (voorzitter van de kerkfabriek).

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.