Home > Hooglede wil de sigaret (sigaar, pijp, e-sigaret) volledig bannen

Hooglede wil de sigaret (sigaar, pijp, e-sigaret) volledig bannen

Geschreven op 26 augustus 2023 om 07:18 door Mario De Wilde

Hooglede zet de stap naar een rookvrije toekomst. “In het kader van Generatie Rookvrij willen we onze speelterreinen rookvrij maken. Op die manier streven we naar een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken”, aldus het gemeentebestuur.  Een initiatief dat vanuit de Hoogleedse Jeugdraad naar voren kwam. Zij brachten dit punt op het college aan en zorgden mede voor de engagementsverklaring van de gemeente.

Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. Aan de basis hiervan ligt een simpele logica: zien roken, doet roken. Kinderen en jongeren spiegelen zich aan mensen waarnaar ze opkijken en kopiëren hun gedrag. Door speelterreinen rookvrij te maken vinden kinderen roken minder normaal en aantrekkelijk. Het is belangrijk dat we tonen dat roken niet oké is. Dit zorgt er mede voor dat kinderen en jongeren van de sigaret blijven.

Enkele voordelen op een rijtje

– Speelterreinen zijn de plek bij uitstek voor kinderen om zich uit te leven en om andere kinderen en volwassenen uit de buurt te ontmoeten. Maar liefst 84 % van de Belgen wil dat kinderen kunnen spelen in rookvrije speeltuinen. Speeltuinen waar niet gerookt wordt, zet onze gemeente positief op de kaart.
– Een rookvrij speelterrein zorgt ervoor dat kinderen niet meeroken en beschermt ze tegen de effecten van passief roken. Zo kunnen zij zorgeloos in een gezonde omgeving spelen.
– Ten slotte draag een rookvrije speeltuin ook bij aan een veilige omgeving. We voorkomen dat kinderen peuken in hun mond stoppen en het risico op mogelijke brandwonden daalt aanzienlijk.

Alle speelpleintjes van de gemeente Hooglede kregen dan ook een infobord aan de ingang met daarop een QR-code die leidt naar een webpagina vol info. Vanuit de gemeente wordt ingezet op sensibilisering en bewustwording.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.