Home > Hooglede installeert 9 Telraam-toestellen om verkeer te meten en veiligheid te verbeteren

Hooglede installeert 9 Telraam-toestellen om verkeer te meten en veiligheid te verbeteren

Geschreven op 11 maart 2022 om 08:21 door Mario De Wilde

In co-creatie met leerlingen, ouders, bestuur, schooldirecties en buren komen tot een veilige schoolomgeving! In alle schoolomgevingen in de gemeente wordt het verkeer gemeten aan de hand van Telraam-toestellen, een combinatie van een microcomputer, sensoren en een camera. De resultaten helpen de gemeente om samen met de politie, de scholen, buren en stakeholders maatregelen te nemen die de verkeersveiligheid in schoolomgevingen verbeteren. Aan de school Gits Groeit meet reeds een half jaar een Telraam door een proefproject van Vlaanderen. De gemeente Hooglede breidt dit nu uit naar alle schoolomgevingen. De verschillende locaties werden bepaald en zowel aan de scholen, de Boomgaard en bij buren worden de Telraam-toestellen geplaatst.

In het gemeentelijk beleid geven we prioriteit aan verkeersveiligheid, met speciale aandacht voor schoolomgevingen. Daarom is het belangrijk om inzichten te krijgen in de verkeersvolumes in de schoolomgevingen op het grondgebied van Hooglede en dat doen we aan de hand van Telraam. Telraam is een innovatieve verkeersteller die zowel voetgangers, fietsers, auto’s als zwaar verkeer telt tijdens de daguren en die data op een eenvoudige en transparante manier inzichtelijk maakt voor alle betrokkenen via de website www.telraam.net. Ook snelheden van wagens worden gemeten. Dankzij Telraam kunnen we nagaan of snelheidsremmende ingrepen of acties die tot doel hebben om meer te fietsen of te wandelen of zwaar verkeer uit de schoolomgevingen te weren, tot de verhoopte resultaten leiden.

Een telraam is een combinatie van een microcomputer, sensoren en een lage-resolutiecamera. We bevestigen een dergelijk toestel aan de binnenkant van een raam op een verdieping in de schoolomgevingen, met zicht op de straat. Het apparaat meet continu tijdens het daglicht hoeveel voetgangers, fietsers, personenwagens en zwaar verkeer er passeert. Tijdens de donkere uren wordt er niet gemeten. De data zijn trouwens raadpleegbaar voor iedereen via www.telraam.net.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.