Home > Hoogbouwplannen kunnen Brugge zuur opbreken. UNESCO vraagt meer uitleg

Hoogbouwplannen kunnen Brugge zuur opbreken. UNESCO vraagt meer uitleg

Geschreven op 21 april 2023 om 08:01 door Mario De Wilde

UNESCO maakt zich zorgen om de nakende hoogbouwplannen die er aan de Sint-Pieterskaai, ter hoogte van de Boudewijnbrug, op stapel staan. Daar komt de hoogste woontoren van de stad met zo’n 50 meter hoog. Het moet de blikvanger worden van de reconversie van site Lanssens, waar naast wonen ook plaats is voor kantoren en ateliers. Maar op de Parijse kantoren van UNESCO wordt gezegd dat het Werelderfgoedcentrum niet door het stadsbestuur van Brugge ingelicht werd over deze hoogbouwplannen. Andries Van den Abeele en Hubert Van Belle: “Tegen de afspraken in wordt het Werelderfgoedcentrum slechts uitzonderlijk door het stadsbestuur vooraf geïnformeerd over projecten die een impact kunnen hebben op de erfgoedwaarde van de binnenstad. Indien het Brugse stadsbestuur de afspraken met en de aanbevelingen van het Werelderfgoedcentrum blijft negeren is het niet denkbeeldig dat de UNESCO de erkenning van Brugge als werelderfgoedstad ter discussie zal stellen. Dit is wel heel verontrustend nieuws.”

 

2 reacties

Roland Rotsaert
Geschreven op 2023-04-23 07:51:07
Ik ken die plannen alleen maar via de afbeeldingen die in de pers verschenen, maar ik heb de indruk dat zij de verbinding van de haven van Zeebrugge met het binnenvaartnetwerk behoorlijk zouden kunnen bemoeilijken. Zie ik spoken of is dit inderdaad weer een van de bewuste ingrepen van het huidig schepencollege om die verbinding te saboteren?
Franky Demon
Geschreven op 2023-04-21 15:09:32
Stad Brugge diende in januari 2023 een aanvraag in bij de Vlaamse overheid voor een erkenning en subsidiëring als onroerenderfgoedgemeente. Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele maakte zopas bekend dat Stad Brugge voldoet aan de erkenningsvoorwaarden. Na advies van de Vlaamse Commissie Onroerend Erfgoed en het agentschap Onroerend Erfgoed besliste hij om Brugge te erkennen als onroerenderfgoedgemeente. Vriendelijke groeten, Parlementair medewerker Franky Demon

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.