Home > Honderd leerlingen Kortrijkse Academie volgen les in voormalig Karmelietessenklooster uit 1669

Honderd leerlingen Kortrijkse Academie volgen les in voormalig Karmelietessenklooster uit 1669

Geschreven op 14 september 2022 om 10:09 door Mario De Wilde

Sinds 1 september is ook het deeltijds kunstonderwijs opnieuw opgestart. Met méér dan 2.000 leerlingen boomen de inschrijvingen van de Academie in Kortrijk. Daarvoor zijn extra ateliers, maar ook extra ruimtes aangesneden. Zo’n 100 leerlingen volgen nu les in de unieke setting van het Karmelietessenklooster in de Lange Brugstraat. “Zo’n 2.068 leerlingen krijgen les aan onze Academie in Kortrijk. Dat is niet enkel op de hoofdvestiging op de Houtmarkt, maar ook op andere locaties in de stad, in de deelgemeenten en zelfs buurgemeenten. Het klooster biedt nu extra ruimte voor een 100-tal leerlingen van de vierde graad (+18), in een uiterst unieke setting”, verduidelijkt Kelly Detavernier, schepen van Onderwijs

De academie werd opgericht in 1760 en vond toen een onderkomen in de zuidelijke Broeltorens. Sindsdien kende de academie een gestage groei. Vanaf 1931 verhuisde de Academie naar de Houtmarkt, waar zich nu nog steeds de hoofdvestiging bevindt. Maar om het gebouw de groei van het leerlingenaantal niet te laten beknotten en zoveel mogelijk leerlingen creatief aan het werk te laten, telt de Academie ondertussen al 10 vestigingen. In het centrum zijn dat de hoofdvestiging op de Houtmarkt en in het Groeningeheem. In de deelgemeenten kan je les volgen in Heule, Bissegem, Marke en Kooigem en in de buurgemeenten kan je terecht in Avelgem, Wevelgem, Gullegem en Moorsele.

Sinds dit schooljaar komt daar een nieuwe locatie bij in het stadscentrum, op een boogscheut van de Houtmarkt. Het Karmelietessenklooster in de Lange Brugstraat biedt ruimte voor een 100-tal leerlingen op maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag. Daar vinden nu de ateliers levend model, tekenkunst en striptekenen plaats in 3 ruimtes, zowel overdag als ’s avonds.

“Het Karmelietessenklooster is een belangrijke historische plaats voor Kortrijk. Met de stad en de projectontwikkelaar volgen we nauw op dat het beschermde gebouw een kwalitatieve invulling krijgt. In afwachting van de nodige studies zorgen we dat het gebouw zinvol wordt gebruikt. Door het complex ter beschikking te stellen van de Academie geven we de leerlingen een inspirerende omgeving om hun creativiteit bot te vieren”, voegt Wout Maddens, schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing, daar aan toe.

Dat de leerlingen in een bijzondere setting les volgen, spreekt voor zich. Meer dan 350 jaar lang was het klooster de woonplaats van de Ongeschoeide Karmelietessen, kloosterzusters die in afzondering leefden, baden en werkten. Ze kwamen in 1649 vanuit Doornik in Kortrijk aan en deden op 22 oktober 1669, zes jaar na de eerstesteenlegging, hun intrede in het gloednieuwe klooster op de Grote Kring.

Vanaf dan maakte het kloostercomplex met kapel, wasplaats en tuin een bewogen geschiedenis door. Zo deed het voor de 20ste eeuw nog dienst als hooi- en graanmagazijn en gevangenis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog liep het schade op door bombardementen en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de zusters verjaagd door de Duitsers, die van het klooster opnieuw een gevangenis maakten.

Pas in 1947 keerden de Karmelietessen terug. De laatste zusters verlieten op 7 juli 2021 officieel het klooster. Intussen is het beschermde gebouw door de vzw van de kloosterorde verkocht aan een bouwbedrijf uit Deerlijk, dat voorlopig enkel kan meedelen dat het op de site van 4.480m² een woongelegenheid wil ontwikkelen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.