Home > Hondenpoepbuis, slimme & kindvriendelijke vuilbak: 800 nieuwe vuilnisbakken in Roeselare

Hondenpoepbuis, slimme & kindvriendelijke vuilbak: 800 nieuwe vuilnisbakken in Roeselare

Geschreven op 20 mei 2021 om 13:20 door Mario De Wilde

Eén van de pijlers waarop Roeselare inzet om de netheid van de openbare ruimte te kunnen garanderen is de inrichting van die publieke ruimte. Het gaat hier onder andere over de straatvuilnisbakken, hondenpoepbuizen, kindervuilnisbakken, … Na de opmaak van een inventaris van de huidige straatvuilnisbakken werd een plan van aanpak opgesteld werd. De stad zet de komende jaren in op het vervangen van alle bestaande straatvuilnisbakken door mooie, ergonomisch en gebruiksvriendelijke vuilnisbakken.

Nieuw type vuilnisbak na testperiode
De aankoop van de nieuwe vuilnisbakken verloopt via een Europese aanbesteding. Al wie inschreef, moest zijn type vuilnisbak aanleveren. Afgelopen najaar was er een testperiode van 2 maanden met de verschillende types. De medewerkers van de dienst onderhoud en gebruikers werden gevraagd om een model te kiezen dat aan alle eisen voldoet: esthetische uniformiteit, brede inzetbaarheid, ergonomie en gebruiksvriendelijkheid, zowel voor de occasionele gebruikers als voor de stadsmedewerkers die de vuilnisbakken ledigen en onderhouden.

Het nieuwe type dat werd verkozen, is uitgerust met een ingewerkte peukenbak. Rokers in Roeselare hebben dus, na de introductie van de individuele sigarettenpeukhoudertjes, geen enkel excuus meer om hun peuk op de straat te gooien. Naast de ingewerkte peukenhouder is de nieuwe straatvuilnisbak voorzien van een veel kleinere inwerpopeningen, hierdoor zal het sluikstorten in de huidige vorm niet meer mogelijk zijn en hopen we deze stroom van afval serieus te kunnen reduceren.

Aankoop 800 stuks
De stad kocht bij de firma Belurba uit Hamont-Achel 800 stuks aan die de oude vuilnisbakken zullen vervangen. Dat gebeurt in fasen. Deze week gingen we van start met het plaatsen van de eerste exemplaren. Tegen de zomervakantie zijn de eerst 100 stuks een feit. Na de zomer gaat het vervangen verder zodat er tegen eind dit jaar reeds 350 stuks in het straatbeeld moeten opduiken. De resterende 450 exemplaren worden gespreid over de volgende drie jaren geplaatst.

“Deze week werden de eerste nieuwe vuilnisbakken geplaatst. In totaal worden er de komende jaren een 800-tal vuilnisbakken vervangen. We kozen ervoor om slechts 4 types te installeren waarbij we rekening houden met de locatie en wie het doelpubliek is. Aan een speelpleintje komt bijvoorbeeld een kindvriendelijke pinguïn en waar veel volk samenkomt plaatsen we compacterende vuilnisbakken. Zo wordt de afvalinzameling op het openbaar domein verder uitgewerkt en verbeterd met nieuwe vuilnisbakken die mooi, ergonomisch en zeer gebruiksvriendelijk zijn”, aldus Schepen Marc Vanwalleghem
Meer duidelijkheid en uniformiteit
Uit de inventaris bleek niet alleen dat de plaatsing niet steeds optimaal is, Maar ook dat er momenteel een te grote verscheidenheid aan modellen in het straatbeeld is. Daar komt nu verandering in. Er worden slechts 4 types ingezet en dit naargelang de omgeving.

De straatvuilnisbak

– staat voornamelijk op plaatsen waar mensen buitenshuis consumeren (roken, eten, drinken, kauwen, lezen, …).

– is een service voor bezoekers en passanten met klein afval tijdens hun bezoek zoals de wikkel van een snoepje, een leeg flesje/brikje/blikje, enz.

– is niet geschikt niet voor afval van buurtbewoners.

– wordt geplaatst langs wandel- en looproutes, bij drukke haltes openbaar vervoer, bij ontmoetingsplaatsen (pleinen, parken,…), rustplaatsen.

– zal je niet in woonwijken vinden waar het merendeel van de wandelaars per definitie op wandelafstand van de eigen vuilbak zijn noch aan glasbollen, parkeerzones, afgelegen haltes openbaar vervoer, afvalverzamelpunten…

De compacterende “slimme” vuilnisbak

– komt op locaties waar veel mensen samenkomen en vertoeven en waar er dus potentieel meer vuilnis mogelijk is.

De kindvriendelijke vuilnisbak:

– heeft de vorm van een pinguïn.

– zal in de zomermaanden op speelpleintjes in woonwijken geplaatst worden.

De hondenpoepbuis:

– komt op locaties waar veel met de hond gewandeld wordt en waar de kans niet direct bestaat dat er veel ander afval ontstaat.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.