Home > Hogeschool VIVES ziet grote toename in zorgopleidingen en afstandsonderwijs

Hogeschool VIVES ziet grote toename in zorgopleidingen en afstandsonderwijs

Geschreven op 9 september 2021 om 13:51 door Mario De Wilde

Hogeschool VIVES kent een sterk toegenomen interesse in zorgopleidingen aan de campussen Kortrijk, Brugge en Roeselare. In de opleidingen van het studiegebied gezondheidszorg zijn de inschrijvingen toegenomen met maar liefst 20 procent. Niet enkel de opleidingen in dagonderwijs, maar ook in afstandsonderwijs zijn bijzonder populair.

Bij de bacheloropleiding verpleegkunde in afstandsonderwijs neemt de instroom toe met bijna 19%. De coronacrisis plaatste de zorgberoepen op de voorgrond en dit vertaalt zich duidelijk in de inschrijvingscijfers. Tegelijk zorgde de crisis ervoor dat heel wat mensen hun huidige job in vraag stellen en zich graag willen heroriënteren op professioneel vlak.

Heel wat praktijkgerichte opleidingen zoals ergotherapie werden tijdens de lockdown verplicht de organisatie van hun onderwijs en praktijkvakken te herzien. Hieruit werden ook lessen getrokken voor de toekomst. Zo biedt VIVES vanaf het academiejaar 2021-2022 de opleiding ergotherapie voortaan ook aan in afstandsonderwijs.

Sofie Bamelis, adjunct-studiegebieddirecteur verpleegkunde en vroedkunde: “De coronacrisis zorgde ervoor dat mensen de tijd en ruimte kregen om na te denken over hun huidige job. Velen kwamen tot het besef dat ze wilden switchen naar een praktische, hands-on job met veel sociaal contact en waarbij je effectief anderen kan helpen. Ook het perspectief op werkzekerheid spreekt enorm aan na een periode waarin vele mensen noodgedwongen zonder werk zaten tijdens de lockdown.”

“Doordat het beroep van verpleegkundige een knelpuntberoep is, zien we ook meer en meer dat er mensen instromen in onze bacheloropleiding verpleegkunde uit opleidingen zoals sociaal werk of toegepaste psychologie. Zij kunnen via een verkort traject hun bachelordiploma verpleegkunde behalen. Zij krijgen een vrijstellingspakket van 80 studiepunten.”

Jan Vandekerckhove, studiegebieddirecteur paramedische beroepen, gaat verder: “Afstandsonderwijs is de ideale oplossing voor wie volop wil gaan voor een nieuwe uitdaging maar toch niet elke dag kan of wil aanwezig zijn op de campus. Dankzij afstandsonderwijs wordt een carrièreswitch een haalbare kaart en dat zien we dus ook duidelijk aan de toegenomen interesse”. De coronacrisis deed mensen ook vertragen en meer dan ooit verlangen naar een gezonde work-life balance. “Net omdat de instromers in afstandsonderwijs vaak al een andere vooropleiding volgden, vinden we het heel belangrijk om zo goed mogelijk te werken op maat van de student. Per kandidaat-student wordt er bekeken welke vrijstellingen hij of zij eventueel kan krijgen.”

“Ook stippelen we samen een traject uit dat echt een goed evenwicht tussen werk, studies en privéleven vooropstelt zodat de combinatie haalbaar is. Elke student kan de opleiding bovendien doorlopen op zijn of haar eigen tempo: zo bieden we bij VIVES bv. heel wat opties qua data aan om examens af te leggen”, aldus Elise Ryckebusch, studie- en trajectbegeleider bij VIVES en coördinator van de opleiding ergotherapie in afstandsonderwijs.

Zelf interesse om te starten met een opleiding in de zorg? Op dinsdag 14 september organiseert VIVES een infomoment van 16 tot 20 u. Raadpleeg www.vives.be.

Hogeschool VIVES
Hogeschool VIVES telt ruim 1 250 personeelsleden en 17 000 studenten in de basisopleidingen in zes studiegebieden: biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, industriële wetenschappen en technologie, onderwijs en sociaal-agogisch werk. VIVES beschikt over campussen in vijf steden in West-Vlaanderen: Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Torhout. Meer info: www.vives.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.