Home > Hogeschool VIVES geeft chronische pijnpatiënten een stem

Hogeschool VIVES geeft chronische pijnpatiënten een stem

Geschreven op 6 oktober 2020 om 14:09 door Mario De Wilde

Vanaf morgen 7 tot 13 oktober is het de Week van de Pijn. In Vlaanderen hebben heel wat mensen te kampen met chronische pijn. Dit is heel vaak niet zichtbaar voor de buitenwereld, maar wel zeer zwaar voor personen die hier dagdagelijks mee geconfronteerd worden. Jeanne ‘Jo’ Stockman uit Roeselare kampte al als kind met een zware vorm van acute gewrichtsreuma. In haar job als verpleegkundige verergerde dit nog door de dagdagelijkse belasting van haar rug en schouders. Hierdoor lijdt ze aan zware artrose en moest ze reeds op 32-jarige leeftijd stoppen met werken. VIVES schakelt dergelijke ervaringsdeskundigen in binnen de opleidingen verpleeg- en vroedkunde op de campussen Kortrijk, Brugge en Roeselare.

Jeanne: “Ik vind het heel belangrijk om gezien en aanvaard te worden als persoon en niet als een ziekte of een beperking. Tegelijkertijd moet ik echter toegeven dat ik geregeld het gevoel heb dat mijn pijn niet ernstig genomen wordt. Net omdat de klachten heel vaak niet zichtbaar zijn met het blote oog, worden ze wel eens in twijfel getrokken. Ik ben daarom erg blij met het initiatief van patiënt & participatie bij VIVES.”
Ervaringsdeskundigen
Dit betekent concreet dat patiënten als ervaringsdeskundigen worden ingeschakeld in de opleidingen verpleegkunde en vroedkunde. VIVES biedt verpleegkunde aan op de campussen Kortrijk, Brugge en Roeselare en vroedkunde in Kortrijk en Brugge. De twee opleidingen worden bovendien op afstand georganiseerd. Deze ervaringsdeskundigen geven dan tips & tricks mee aan studenten vanuit hun eigen perspectief als patiënt en maken zo de theorie voor de studenten een stak tastbaarder.

Jo stelt: “Voor mij doet het enorm veel deugd als een verpleegkundige heel eventjes de tijd neemt om je kort uit te leggen wat er te gebeuren staat en je ook geruststelt. Op die manier voel je je geen nummer maar een persoon van vlees en bloed die herkend wordt in zijn/haar ziektebeeld en beslommeringen. Dit perspectief probeer ik mee te geven aan de studenten. Er is meer dan enkel de verpleegtechnische zorg die dient te worden verleend. Door mijn ervaringen door te geven aan studenten binnen het onderwijs bij VIVES heb ik voor mezelf ook het gevoel dat ik ook iets positiefs kan koppelen aan mijn klachten”.
Zorgethisch lab
Deze benadering sluit nauw aan bij de visie van het recent geopende zorgethisch lab sTimul van VIVES. Met name: via de ervaringsdeskundigen de studenten de bril laten opzetten van een patiënt om op die manier hun zorg zo optimaal mogelijk te geven rekening houdende met het perspectief van de patiënt.
Volgens Ann Lammens, coördinator van sTimul, kost dit een kleine moeite van de kant van de verpleegkundige. “Terwijl de nodige zorgen worden toegediend kan er ook een babbeltje worden gedaan met de patiënt. Op die manier voelt hij/zij zich gehoord, wat zowel voor de patiënt zelf als de verpleegkundige positief is. De patiënt zal bv. minder snel geneigd zijn om voor niet-dringende zaken de verpleegkundige te bellen o.w.v. het wederzijds begrip dat ontstond in de zorgrelatie.”

Afsluiten doet Jo graag met de volgende boodschap voor chronische pijnpatiënten: “Probeer te focussen op wat je wel nog kan en niet op wat je niet meer kan. Zo kan ik bijvoorbeeld nog moeilijk wandelen, maar fietsen lukt dan weer wel. Ook ben ik actief als vrijwilliger in de palliatieve thuiszorg bij de Mantel. Ik breng huisbezoeken bij palliatieve patiënten en biedt hen en hun familie een luisterend oor. Op die manier voel ik me ondanks mijn ‘beperkingen’ toch nog steeds nuttig en draag ik ook mijn steentje bij in deze maatschappij.”

Heb je zelf ook interesse om aan de slag te gaan als ervaringsdeskundige bij VIVES of wil je gewoon meer weten over patiënt & participatie? Surf naar www.vives.be/pnp! Ben je als verpleegkundige geïnteresseerd in de begeleiding van chronische pijnpatiënten? De VIVES Health Care School biedt ook een vorming aan hieromtrent. Meer info vind je via www.viveshealthcareschool.be.

Hogeschool VIVES
Hogeschool VIVES telt ruim 1 250 personeelsleden en 15 000 studenten in de basisopleidingen in zes studiegebieden: biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, industriële wetenschappen en technologie, onderwijs en sociaal-agogisch werk. VIVES beschikt over campussen in vijf steden in West-Vlaanderen: Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare, en Torhout. Het expertisecentrum zorginnovatie voert praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek uit in de gezondheidszorg. Meer info: www.vives.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.