Home > Hoe voorkom je pech onderweg: dé beste tips om je auto in topconditie te houden

Hoe voorkom je pech onderweg: dé beste tips om je auto in topconditie te houden

Geschreven op 20 oktober 2023 om 09:29 door Mario De Wilde

Niets is zo frustrerend als met pech langs de kant van de weg staan. Gelukkig kun je met een beetje zorg en aandacht veel problemen voorkomen. In deze blog delen we handige tips om ervoor te zorgen dat jouw auto in topconditie blijft en je onderweg niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Door deze tips zelf te volgen is het echt een stuk makkelijker om pech te voorkomen. Tijd om je alles te laten zien over hoe jij je auto in topconditie kunt houden!

Kies altijd voor regelmatig onderhoud

Een van de belangrijkste stappen om autopech te voorkomen, is regelmatig onderhoud. Breng je auto op vaste momenten naar de garage voor een grondige controle. Denk hierbij aan olie- en filtervervanging, bandenspanning en -profiel, remmen, verlichting en andere vitale onderdelen. Door preventief te handelen, verminder je de kans op onverwachte problemen. Zo zien we bijvoorbeeld dat het vaak fout gaat met de remblokken omdat deze versleten zijn.  Je remblokken in goede staat houden is cruciaal voor de veiligheid op de weg. Deze kleine maar belangrijke onderdelen spelen een sleutelrol in het proces om je voertuig tot stilstand te brengen. Slecht versleten of defecte remblokken kunnen leiden tot een langere remweg, verlies van tractie en een verhoogd risico op een ongeval. Regelmatige inspectie en onderhoud van je remblokken helpen om jou en anderen veilig op de weg te houden.

 Bekijk deze foto van remblokken van autodoc.be om een ​​idee te krijgen hoe ze eruit moeten zien

Controleer de vloeistoffen van tevoren 

Vloeistoffen zijn essentieel voor een goede werking van je auto. Controleer regelmatig het oliepeil, de koelvloeistof, remvloeistof en ruitensproeiervloeistof. Zorg ervoor dat deze altijd op het juiste niveau zijn om problemen te voorkomen. Dit is dan ook echt iets waar je niet op moet bezuinigen. Het is handig om dit door te garage te laten doen, maar dingen als je oliepeil en je ruitenvloeistof kan je eenvoudig zelf zien. Met behulp van YouTube of Google kan je eenvoudig handleidingen vinden over hoe je deze waarden moet aflezen. Controleer ze daarom goed voordat je van plan bent om met de auto een stuk te gaan rijden. 

Houd de banden in de gaten

Goede banden zijn cruciaal voor je veiligheid en het voorkomen van pech. Controleer regelmatig de bandenspanning en zorg ervoor dat deze overeenkomt met de aanbevelingen van de fabrikant. Let ook op slijtage en vervang de banden indien nodig. Vergeet niet het reservewiel te controleren op spanning en conditie. Op die manier ben je op de best mogelijke manier voorbereid. De kans is klein dat je het nodig hebt, maar je kunt het maar beter voor de zekerheid achter de hand hebben. Dit kan je een hoop moeite schelen als je toch een keer langs de kant van de weg komt te staan. 

Let op de remmen

Goed werkende remmen zijn van levensbelang. Luister naar vreemde geluiden tijdens het remmen en laat deze onmiddellijk nakijken. Zorg ervoor dat de remvloeistof op peil is en laat de remmen regelmatig controleren tijdens het onderhoud. Om te voorkomen dat de remklauw blokkeert is het erg belangrijk om te denken aan het juiste onderhoud. We kunnen het dan ook niet vaak genoeg zeggen maar laat je auto echt om de zoveel tijd eens onder handen nemen. 

Zorg voor een goede accu

Een zwakke of defecte accu kan voor veel problemen zorgen. Laat de accu tijdens het onderhoud testen en vervang deze indien nodig. Voorkom startproblemen door de accupolen schoon en goed aangedraaid te houden. Denk hier zeker aan, met name als je je auto wil gebruiken voor bijvoorbeeld een lange autoreis op vakantie. Zou zonde zijn als je met een lege accu komt te zitten. 

Let op de overbelasting

Overbelasting van je auto kan leiden tot extra slijtage en mogelijk pech. Zorg ervoor dat je het maximale laadgewicht niet overschrijdt en verdeel de lading gelijkmatig over de auto. Als je ook hier op let dan is de kans super groot dat het wel goed zal komen tijdens jouw aankomende reis. Een must have voor iedereen die dit jaar naar Spanje of Zuid Frankijk gaat rijden in de zomervakantie. 

Door regelmatig onderhoud en aandacht voor belangrijke onderdelen van je auto, kun je veel problemen en pech onderweg voorkomen. Neem deze tips ter harte en geniet van zorgeloze ritten zonder de angst voor onverwachte stilstand. Veiligheid op de weg begint immers bij een goed onderhouden voertuig!

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.