Home > Hoe een geborduurde meelzak uit het Amerikaanse Nebraska via Dudzele weer naar Brugge komt…

Hoe een geborduurde meelzak uit het Amerikaanse Nebraska via Dudzele weer naar Brugge komt…

Geschreven op 7 april 2023 om 15:08 door Mario De Wilde

Vanmorgen was er in het stadhuis van Brugge een plechtigheid, bijgewoond door onder meer de consul van de Verenigde Staten in ons land, leden van de Heemkring van Dudzele, van NSB Dudzele, schepen de vzw Kantcentrum Brugge, Meelzak-specialiste Annelien Van Kempen en vertegenwoordigers van de gemeente Hooglede. Schepen Nico Blontrock: “Een tijd geleden werd ik gecontacteerd door Dirk Pieters, voorzitter van de vzw Heemkring Dudzele. Dirk zei me dat er kans was dat een geborduurde meelzak uit 1915 terug naar Vlaanderen zou komen. Samen met een geklost tafelkleed, ooit afkomstig uit Hooglede. De meelzak naar Dudzele, het tafelkleed naar Hooglede. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en van het een kwam het ander. Het Erfgoed is terug in Vlaanderen”.

In 1914 doneerden de inwoners van Lexington en North Platte, Nebraska, VS, bloem, verpakt in katoenen zakken voor het Belgian Relief werk. De zakken meel staken begin 1915 de oceaan over en belandden onder meer in Dudzele. Eenmaal geledigd bij de plaatselijke bakker kwam een van de zakken in handen van een vlijtige handwerkster, die op verzoek van het Voedingskomiteit van Dudzele de zak transformeerde tot kussenhoes, versierd met een bedank-tekst en patriottische motieven.

De Nederlandse meelzak-specialiste licht een en ander toe op haar blog: “Deze versierde meelzak kwam terecht bij de Amerikaanse familie Johnson Shaler, die het drie generaties lang bewaarde. Nu brachten zij de meelzak terug naar Dudzele”. Waar de Heemkundige Kring die zal bewaren in haar museum. Carol en Paul Brouha zakten vandaag af naar Brugge om de erfgoedstukken te overhandigen.

Volgens Annelien is de meelzak wellicht overgedragen aan de onderwijzeressen van de meisjesschool, in Dudzele, de Zusters van Liefde. Daar zal in de handwerklessen de stof van patronen zijn voorzien en de garens uitgekozen om het borduurwerk mee uit te voeren. Voor de boven- en onderranden zijn draden uit de stof getrokken en is een lint in de Belgische kleuren rood, geel, zwart, onze Belgische kleuren, door de stof geregen. “Er is ook een stuk War Lace, een kanten tafelkleed, gemaakt door kantwerksters van Hooglede terug gekomen. Het historisch kantwerk wordt voortaan bewaard en beheerd door de gemeente Hooglede. En passeerden vanmorgen in ons stadhuis heel wat mooie verhalen. Boéiend”, aldus nog schepen Blontrock.

Wie het héle verhaal wil lezen, kan daarvoor terecht op de blog van Annelien: https://meelzak.annelienvankempen.nl/…/terugkeer-van…/

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.