Home > Hoe beperk je je waterverbruik?

Hoe beperk je je waterverbruik?

Geschreven op 18 januari 2023 om 17:27 door Mario De Wilde

We hoeven de kraan maar open te draaien en er komt drinkbaar water uit. En dat vinden wij een evidentie. Maar is dat wel zo? De klimaatverandering doet ons stilstaan bij het feit dat dat misschien niet altijd zo evident zal zijn. We krijgen bijvoorbeeld steeds vaker te maken met periodes van extreme droogte. Daarom is het belangrijk dat we bewuster met ons waterverbruik omgaan. In de eerste plaats doen we het voor de planeet, maar je zal zien dat ook je portemonnee er deugd van heeft. Op zoek naar tips? Lees dan verder.

Lekvrij huis

Het lijkt misschien evident, maar vergeet toch niet om regelmatig je woning te controleren op eventuele waterlekken. Een lekkende kraan in de lavabo van je wc zal bijvoorbeeld 4 liter water per uur of 35 kubieke meter water per jaar verspillen. Dat is enorm veel. Maar niet alle lekken kan je met het blote oog ontdekken. Soms zitten er lekken in de waterleiding. Daarom doe je best af en toe de lektest. Gebruik van 20u ’s avonds tot 8u ’s morgens geen water en hou je waterstand in het oog. Komt die niet overeen met je verbruik? Trek dan op tijd aan de alarmbel en vermijd zo buitensporige waterverspilling.  

Slim kiezen

De eerste stap is in elk geval al gezet. Tijdens je inspectieronde heb je misschien ontdekt dat sommige kranen wel heel oud zijn. Twijfel op dat moment niet langer en vervang de kranen waar nodig. Als je slim kiest en gaat voor een degelijke waterbesparende keukenkraan kan dat je waterverbruik al sterk beïnvloeden. Zelfs met een beperkt budget kan je op die manier al veel water besparen. 

Regenwaterput

Als je budget het toelaat, is het een erg verstandige beslissing om een regenwaterput in je tuin te installeren. Het opgevangen regenwater kan je voor veel huishoudelijke taken gebruiken: het toilet doorspoelen, je tuin besproeien, je auto wassen, je kleren wassen en met de juiste filters kan je het water zelfs gebruiken om je te douchen. Als je het slim aanpakt, kan je bijna de helft van je maandelijks verbruik vervangen door regenwater. 

Bewust 

En dan de laatste tip: ga ook in het dagelijks leven bewust om met je waterverbruik. Neem bijvoorbeeld vaker een douche dan een bad. Een douche verbruikt namelijk een pak minder water dan een bad. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je nooit meer een bad mag nemen, maar doe het wel bewuster.   

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.